Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Édes Anna

Édes Anna - Kosztolányi Dezső - Régikönyvek
(1 vélemény)

A véznácska parasztlány, Édes Anna Pestre szegődik, Vizy méltóságosékhoz. Igénytelen, dolgos, készséges teremtés, nem lop, nem eszik sokat, nem töri az edényeket - "eszményi" cseléd. Még a szerelem is csendben, a cselédsor szabályai szerint esik meg vele: a méltósága unokaöccsének vaságyra jön kedve, s néhány nap múlva nem marad más Annának, csak a keserves eszmélés és az embertelen testi kín. A tragédia váratlanul következik be: egy éjszaka Édes Anna meggyilkolja a gazdáit. Kíméletlenül, majdnem közönyösen, mint aki feladatot hajt végre. Miért tette? Hiszen "jól bántak vele". "semmi baja sem volt" - sopánkodtak az ismerős méltóságák és cselédlányok. Csak az öreg beteg doktor érez valamit az igazságból: "...Nem úgy bántak vele mint egy emberrel, hanem mint egy géppel.. Cudarul bántak vele.." Kosztolányi regénye a huszadik század magyar prózájának legjelentősebb alkotásai közé tartozik. A humánum, a részvét szólal meg lapjain, "amely - az Édes Anná-ból idézünk - egy idegen életet éppoly végzetesen szükségesnek érez, mint az önmagáét."

Sorozatcím:
Olcsó könyvtár 948. kötet
Borító tervezők:
Jederán György
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1988
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum Nyomda
ISBN:
9631536556
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
256 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 10.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.10kg
Kategória:
Kun Béla elrepül 7
A méltóságos úr, az elvtárs és a méltóságos asszony 8
Fanyar vacsora 16
Különböző izgalmak 30
Minisztérium és minisztérium 42
Anna 53
Új seprű jól seper? 69
A tünemény 79
Vita a piskótáról, az irgalomról és az egyenlőségről 88
Legenda 105
Jancsi úrfi 113
Vad éjszaka 128
Szerelem 142
Valami nagyon keserű 153
Tél 163
Anyag, szellem, lélek 175
Farsang 189
A rémület 202
Miért...? 227
Párbeszéd egy zöldkerítéses ház előtt 253

Kosztolányi Dezső

1885 - 1936
Nemeskosztolányi Kosztolányi Dezső, teljes nevén: Kosztolányi Dezső István Izabella (Szabadka, 1885. március 29. – Budapest, Krisztinaváros, 1936. november 3.) író, költő, műfordító, kritikus, esszéista, újságíró, a Nyugat első nemzedékének tagja. Csáth Géza unokatestvére.

Kosztolányi Dezső  további könyvei

akár 10%
Hűségpont:
 
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 600 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1992Ikon Kiadó Kft.) 2020.10.25. 13:36

    Nem gondolnám, hogy iskolai kötelező olvasmányokat kéne ajánlgatnom, elvégre így is, úgy is elolvassák az emberek. Az Édes Annával kivételt teszek, mert talán a legkedvesebb kötetem ebből a műfajból. Kedves és egyben megrendítő történet az ország egyik leghányatottabb időszakából. Egy történet egy tipikus cselédlány kiszolgáltatottságáról, megaláztatottságáról nem kevés szociológiai korképpel körítve. Magával ragadóan személyes és átélhető. Kevés kötelező olvasmány fogott meg, de ezúttal azt kívántam, bár csak ebből érettségizhetnék, nem lenne gond ezt elemezni. És úgy lett… nem voltam nagy irodalmár a gimiben, reméltem a hármas meglesz. Talán sokat elmond, hogy a végén aztán az irodalom tanárnőnk elképedve gratulált. No nem az irodalmi zsenialitásomnak, mert tróger voltam ebből a tárgyból, bevallom félvállról vettem, de ez a mű annyira megfogott, hogy simán kihozta belőlem. Ez a könyv és Kosztolányi érdeme, semmi kétség.