Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Egy nagy korszak végén

Egy nagy korszak végén - John Lukacs - Régikönyvek
(0 vélemény)

Körülbelül ötszáz évvel ezelőtt kezdődött a történelemnek az a fejezete - az "újkor" vagy "modern kor" ("polgári" kornak is nevezhetjük) -, amely most véget ér, mert többé nem - vagy rosszul - működnek azok az eszmék és elgondolások, amelyek mintegy fél évezreden át alapvetően meghatározták a társadalmak fejlődését és az emberi életet. És ami John Lukacs érvelése szerint talán a legfontosabb: amikor látjuk magunk körül az újkor számos intézményének, szokásának, általános szellemi és erkölcsi rendjének szétbomlását (és mindez pesszimizmussal vagy félelemmel tölthet el bennünket), azt is látnunk kell - vagy kellene -, hogy ez egyúttal a determinista gondolkodásmód csődjét jelenti. Az újkor nagy gondolkodói egy objektíven megismerhető, szilárd ok-okozati összefüggéseken nyugvó világban hittek; John Lukacs szerint azonban a XX. század eseményeiből s szintúgy a tudományos gondolkodás azokkal egyidejű felismeréseiből (Heisenberg határozatlansági tételéből például) le kell vonnunk végre azt a következtetést, hogy a világ nem osztható fel objektumra és szubjektumra, s hogy a megismerő ember mindig alakítja is a megismerés tárgyát, sőt, hogy az a megismerés aktusa nélkül nem is létezik.És mindebből - Lukacs számára - az következik, hogy a mi világunk áll a világegyetem - vagy legalábbis a mi világegyetemünk - középpontjában... Meg az is, hogy most, "egy nagy korszak végén" - amikor az ember képessé vált a világ elpusztítására - gondolkodnunk kell magáról a gondolkodásról, hogy ne félelemmel, a már-már elkerülhetetlennek tetsző pusztulástól rettegve lépjünk át abba az új korba, amelyről ma még alig sejtünk valamit.Régóta tudhatjuk, hogy John Lukacs amerikai történész - avagy a mi Lukács Jánosunk - minden könyvében (a szigorúan vett történészi munkáiban is) "résztvevő" módon ír a történelemről: miközben igyekszik a lehető legpontosabban feltárni egy-egy történelmi eseményt, mindig látjuk és érezzük az elemzés mögött őt magát, az érző és töprengő embert. Ez a könyve talán a többinél is szenvedélyesebb és szubjektívebb, s így sok mindenben vitára ingerelheti az olvasót akár a filozófiai nézeteit, akár egyes gondolkodók és történelmi személyiségek (Freud, Darwin, Marx, Einstein, Hitler) megítélését illetően.Ám Lukács János éppen azt akarja, hogy az olvasó gondolkozzék vele együtt, és reméli, "hogy egyesek számára könyve zenéjéből kihallatszik az igazságnak legalább valami halovány visszhangja".

Fordítók:
M. Nagy Miklós
Kiadó:
Európa Kiadó
Kiadás éve:
2005
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9630777851
Kötés típusa:
fűzött kemény papír kiadói borítóban
Terjedelem:
214 oldal
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 20.50cm
Kategória:
Rövid bevezetés 7
Köszönetnyilvánítás 9
Egy korszak végén 11
Meggyőződéseim: személyes ajánlás
A "modern" evolúciója
Az újkor avagy "modern" kor fő jellemzői
Paradox kettősségek
A "posztmodern"
Miért kell újragondolni a "haladás" fogalmát?
A történelmi gondolkodás jelenléte 51
A hivatásom
Gondolkodásunk történelmisége
Hivatásos történetírás
Igazságosság/igazság
A történelem iránti étvágy
A történelem és a regény
A történettudomány egy történelmi kor végén
A tudományos megismerés kérdése 87
Kételyeim evolúciója
A tudomány története
Kozmológiai abszurditások
A determinizmus összeomlása
Darwin, Marx, Freud, Einstein
A materializmus vége
Egy illusztráció 139
1959
A tudás határai
Az objektivitás határai
A definíciók határai
A matematika határai
A kapcsolatok elkerülhetetlensége
Az elkerülhetetlen kiszámíthatatlanság
A materializmus elégtelensége
Az indealizmus határai
A világegyetem középpontjában 177
Érvelésem időszerűsége és korlátai
Heisenberg és Duhem
A világegyetem középpontjában
A hit feltételei
A keresztények feladata
Névmutató 209

John Lukacs

1924 -
John Adalbert Lukacs született Lukács János Albert (Budapest, 1924. január 31. –) Széchenyi-díjas magyar születésű amerikai történész.

John Lukacs  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 400 Ft
30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1991
Antikvár könyv
3 000 Ft 2 100 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 400 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
15 000 Ft 10 500 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...