Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Elrajzolt demokrácia A rendszerváltás 15 éve

Elrajzolt demokrácia - Kaján Tibor, Szále László - Régikönyvek
(0 vélemény)

Nevetni fogunk Most akkor már bis hundertzwanzig ne foglalkozzunk avval, hogy Kaján Tibor mennyi, hogy „nagy öreg" és egyszersmind „nagy fiatal", még a nagyságával sem kel törődnünk, legalábbis nem külön, elegendő nézni a rajzait, folyamatos kommentárjait a világhoz. E kötet talán úgy foglalható össze: egy civil lábjegyzetei újkori demokráciánkhoz. Neveztük őt már klasszikus polgárnak, úriembernek (amiről már azt sem tudjuk, micsoda): most civilnek. És a polgárt most mondjuk citoyennek. A cím azt állítja demokráciánkról, hogy elrajzolt. Ezt kapásból nehezen tudnánk cáfolni. Ezt az elrajzoltat rajzolja meg Kaján. Megrajzolja, fölrajzolja, lerajzolja, átrajzolja, ide, oda, szét, össze-vissza. Addig rajzolja, amíg meg nem látjuk. Kaján mindent mutat: sajátunkban a gerendát, a másikéban a szálkát, illetve ott a gerendát, itt a szálkát, itt szálkát, ott szálkát, ott gerendát, itt gerendát, vagyis mindent. A citoyen nem csak azt mondja, hogy elrajzolt a demokrácia, hogy elrajzolódott, hogy el van rajzolva, hanem hogy elrajzoltuk, mi, mi rajzoltuk el, mi, magyarok, mi, ennek a demokráciának különféle (és különféle felelősséggel bíró) szereplői. Mindezt nem efféle fontoskodó szavak mondják el, hanem rajzok, könnyű, elegáns, beleérző, finom, éles képek, képek, melyek karikatúrák. Nevetni fogunk tehát a könyvet lapozgatva, és ha, ellentétben szokásainkkal, nem csapjuk be magunkat, tudni fogjuk: magunkon. Ez volna az első lépés. Esterházy Péter

Kiadó:
Arión Kiadó
Kiadás éve:
2004
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Gyomai Kner Nyomda Rt.
ISBN:
9639375861
Kötés típusa:
kemény papír
Terjedelem:
206
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 21.00cm, Magasság: 29.00cm
Kategória:

Mások ezt is megvették mellé

Kaján Tibor

1921 -
Kaján Tibor, Kalász (Miskolc, 1921. március 3. – ) magyar grafikus, karikaturista. A Magyar Művészeti Akadémia tagja (1997–2012). A magyar és egyetemes karikatúra művészet meghatározó, iskolateremtő művésze. „Történelmi okok” miatt – túlkorosan – csak huszonnégy évesen kezdhette el főiskolai tanulmányait. Az alakuló Ludas Matyinak viszont, egyik legfiatalabb, alapító tagja volt.

Kaján Tibor  további könyvei

Zenit és radír - Kaján Tibor - Régikönyvek
33%
Kiadás éve: 1980
600 Ft 402 Ft (33%)
Antikvár könyv
Ha Isten nem volna - Szále László - Régikönyvek
23%
1 000 Ft 770 Ft (23%)
Antikvár könyv
A befogadó társadalomért - Szále László - Régikönyvek
73%
2 500 Ft 675 Ft (73%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...