Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Iulius Caesar Feljegyzései a gall háborúról, a polgárháborúról

Iulius Caesar - Caesar, Caius Iulius - Régikönyvek
Iulius Caesar - Régikönyvek Iulius Caesar - Régikönyvek
(1 vélemény)

A ​gall háborúról és a polgárháborúról készült Feljegyzések szerzője, Caius Iulius Caesar a világtörténelem egyik legizgalmasabb és legellentmondásosabb egyénisége. Róma történetének fordulópontján kortársait megelőző politikai éleslátással felismerte az államformaváltás elkerülhetetlenségét – de nem számolt azzal, hogy a hagyományos köztársasági rend díszleteinek átformálása sérti az ősi római szabadság-illúziót. Ezért a figyelmetlenségéért sújtott le rá a huszonhárom tőrdöfés, és ezért maradt zseniális tervének megvalósítása a tehetségtelenebb utódra – Augustusra. A Feljegyzések, a memoár-irodalomnak ez az évezredeken át utánzott mintaképe Caesar galliai hadjáratának és Cn. Pompeius ellen vívott küzdelmének hűvösen tárgyilagos naplója. „Caesarnak az a képessége, hogy könnyűszerrel tudott győzni, felismerhető írásmódján is” – írta róla Herder. Valóban, a Feljegyzések nem összekapkodott hadijelentések gyűjteménye, hanem művészi igényességgel, könnyed egyszerűséggel megformált írásmű. A szenvtelen harmadik személyű elbeszélés, az elegáns stílus, a valóság részleteihez ragaszkodó aprólékos pontosság, a háborúk jogos voltának félelmetesen okos bizonygatása mögött azonban gyakran felizzik Caesar önmaga-igazolásának szenvedélye. A két „kötet” legfőbb értéke éppen ennek a világtörténelmet alakító szenvedélynek emberi hitelességében és feszültségében rejlik.

Sorozatcím:
Bibliotheca Classica
Fordítók:
Szepessy Tibor, Ürögdi György
Kiadó:
Magyar Helikon
Kiadás éve:
1974
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
Nyomtatott példányszám:
11.650 darab
ISBN:
9632071042
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
446
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 18.50cm
Kategória:
FELJEGYZÉSEK A GALL HÁBORÚRÓL / 5
FELJEGYZÉSEK A POLGÁRHÁBORÚRÓL / 243
UTÓSZÓ / 379
JEGYZETEK / 403
Feljegyzések a gall háborúról 404
Feljes3zések a polgárháborúról I 419
JEGYZETSZÓTÁR 425

Mások ezt is megvették mellé

Az Ön véleménye

Vélemények a könyvről

  • (1974Magyar Helikon) 2018.02.08. 22:56

    A feljegyzések, a memoár-irodalomnak ez az évezredeken át utánozott mintaképe Caesar galliai hadjáratának és Cn. Pompeius ellen vívott küzdelmének hűvösen tárgyilagos naplója. "Caesarnak az a képessége, hogy könnyűszerrel tudott győzni, felismerhető írásmódján is" - írta róla Herder. Valóban, a feljegyzések nem összekapkodott hadijelentések gyűjteménye, hanem művészi igényességgel, könnyed egyszerűséggel megformált írásmű. A szenvtelen harmadik személyű elbeszélés, az elegáns stílus, a valóság részleteihez ragaszkodó aprólékos pontosság, a háborúk jogos voltának félelmetesen okos bizonygatása mögött azonban gyakran felizzik Caesar önmaga-igazolásának szenvedélye. a két "kötet" legfőbb értéke éppen ennek a világtörténelmetalakító szenvedélynek emberi hitelességében és feszültségében rejlik.