Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Kaffka Margit regényei I-II. kötet

Kaffka Margit regényei I-II. kötet - Kaffka Margit - Régikönyvek
Kaffka Margit regényei I-II. kötet - Régikönyvek Kaffka Margit regényei I-II. kötet - Régikönyvek Kaffka Margit regényei I-II. kötet - Régikönyvek Kaffka Margit regényei I-II. kötet - Régikönyvek Kaffka Margit regényei I-II. kötet - Régikönyvek
(0 vélemény)

Három regényt, két kisregényt és egy lírai naplójegyzetet tartalmaz a kiadvány, Kaffka Margit, a legnagyobb magyar írónő regényeit. Az írónő korának új nőtípusairól írta történeteit, azokról, akik már nem tudnak "derülten tenni-venni a mázas csuprok és bádogsütők közt, eseménytelen napokon át", többre vágytak, ki akartak törni a rájuk kényszerített szűkös életformából, hogy önálló, dolgozó, alkotó társai legyenk élettársuknak, hogy megbecsült, tiszteletre méltó, szabad helyet nyerjenek el a társadalomban. Kaffka asszonyhőseit a rájuk kényszerített kicsinyes életforma fojtogatja, tehát a társadalom ellen lázadnak. Ennek a lázadásnak különböző az eredménye is. A Színek és az évek Pórtelky Magdájának lázadása még inkább csak belső igény, belső küzdelem, neveltetése és alkati passzivista megfosztja őt az önálló tevékenységre való alkalmasságától, tehát nem tud élni a kínálkozó lehetősségel, és visszasüpped a hangtalan, eseménytelen kisszerű asszonyi sorsba. Mária éveinek hőse már a jövő lányai közül való. Felsőbb nőiskolában tanul, diplomát szerez, tanári állást kap, maga keresi a kenyerét, nem függ senkitől, a maga ura. Élete mégis holtvágányra fut, mert a kor még nem érett meg arra, hogy képességeit valóban ki is bontsa, s itt a holtvágányon veszteglés várja vagy a semmibe lódító, halálos ütközés. Ő az utóbbit választja: önmaga vet véget kínlódásainak. A harmadik hősnő, az Állomások tehetséges képzőművésznője, Rosztoky Éva, a múlt és a tragikus kezdet nőalakjai után az új világ győztes asszonyát hivatott képviselni. Rosztoky Éva élete, miután megteremtette saját önállóságát, kiszélesedik, összekapcsolódik a kör művészi életével, s együtt sodródik a társadalmi harcok áramával. Így válik törénete korrajzzá, amelyben a századelői Budapestnek, az új, modern nagyvárosnak kulturális élete és politikai harcai bontakoznak ki. A közismert és népszerű Hangyaboly mellett kiadványunk tartalmazza a Két nyár című kisregényt is, amely a magyar irodalom egyik első beszámolója a nagyvárosi szegénység életéről, s végül közli a Lírai jegyzetek egy évrőlt, e leplezetlen vallomások, napló, prózába foglalt líra különös vegyülékét, amely egyszersmind a kisember vádja és tiltakozása az imperialista háborúk ellen.

Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1962
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pécsi Szikra Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
674 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
1.12kg
Kategória:
Kaffka Margit regényi
Színek és évet
Mária évei
Hangyabor


Állomások 5
Lírai jegyetek egy évről 469
Két nyár 513

Kaffka Margit

1880 - 1918
Kaffka Margit (Nagykároly, 1880. június 10. – Budapest, 1918. december 1.) író, költő.

Kaffka Margit  további könyvei

akár 20%
Hűségpont:
 
10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 540 Ft
10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 000 Ft 900 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...