Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Keserű ifjúság I-II.

Keserű ifjúság I-II. - Rózsás János - Régikönyvek
Keserű ifjúság I-II. - Régikönyvek Keserű ifjúság I-II. - Régikönyvek
(0 vélemény)

A szerző 18 éves leventeként került szovjet fogságba, ahol egykorú társaival együtt a front haditörvényszéke tíz évi szabadságvesztésre ítélte, és rövidesen Magyarországról kiszállították a Szovjetunióba. Ott megkezdődött kálváriája a büntetőtáborok világában: Ukrajnában, Észak-Uralban, majd pedig Kazahsztán északi vidékein. A fiatalember a testi-lelki szenvedések poklában sem vesztette el a külvilág iránti érdeklődését. Élénk figyelemmel kísérte a körülötte zajló eseményeket. Az orosz nyelv gyors elsajátítása után sok érdekes ember elbeszéléseit rögzítette emlékezetében. A lágerek világában döntő jelentőségű volt Szolzsenyicinnel, a később Nobel-díjas íróvá lett rabtársával való ismeretsége, aki segített tájékozottságát elmélyíteni az orosz irodalomban. A szovjet valóság megismerésén kívül mindig kereste a lágerekben a magyarokkal való találkozás lehetőségét, hiszen a soknemzetiségű táborokban élményszámba ment honfitársakkal elbeszélgetni, és a ködbevesző haza emlékeit feleleveníteni. Rózsás János munkája a szibériai kényszermunkatáborokban eltöltött kilenc év naplószerű feldolgozása. Mindvégig izgalmas olvasmány, meggyőző erejű dokumentum.

Borító tervezők:
Tőrös István
Kiadó:
Szabad Tér Kiadó
Kiadás éve:
1989
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9637810110
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
303
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 21.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
I. kötet
Rendhagyó előszó (A. Szolzsenyicin) 7
A fegyverletételtől az ítéletig 11
Az odesszai börtön 77
A nyikolajevi láger 119
A herszoni év 175
Észak-Urálban 255
II. kötet
A tajga fagyos lehelete 9
A karabasi tábor 177
Szpásszka 185
Az első év Ekibasztuzban 213
A második év Ekibasztuzban 263
A harmadik év Ekibasztuzban 325
A negyedik év Ekibasztuzban 381
Ekibasztuztól Lembergig 425
Újra magyar földön 437

Rózsás János

1926 - 2012
Rózsás János (Budapest, 1926. augusztus 6. – Nagykanizsa, 2012. november 2.) magyar író, nyugalmazott könyvelő, német-orosz műszaki tolmács. 1944–53 között kilenc éven át ártatlanul politikai fogoly volt a Gulágon. Könyvei a rendszerváltás előtt csak külföldön jelenhettek meg, 1997-től lett a Magyar Írószövetség tagja.

Rózsás János  további könyvei

Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...