Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Kőkori történet / Ádám előtt

Kőkori történet / Ádám előtt - Jack London, H.G. Wells - Régikönyvek
(1 vélemény)

Részlet az Ádám előtt c. műből: "Képek! Képek! Képek! Míg meg nem tudtam, gyakran csodálkoztam, honnan származik az a rengeteg kép, ami elözönlötte álmaimat; mert ilyen képeket sose láttam a nappal, az ébrenlét valóságában. Már gyerekkoromban gyötörtek álmaimat lidércnyomások sorozatává tették, s kissé később azt a meggyőződést ültették el bennem, hogy más vagyok, mint a fajtám: természetellenes, elátkozott lény. Csak nappal érezhettem némi kis boldogságot. Éjszakáim a félelem uralmát jelentették - és micsoda félelemét! Merem állítani, hogy senki emberfia, aki velem együtt tapossa a földet, nem érzett még ilyenfajta és ilyen fokú félelmet. Mert az én félelmem az ősidők félelme, az a félelem, ami a Fiatalabb világban és a Fiatalabb Világ fiatalságában dühöngött. Egyszóval az a félelem, ami a közép-pleisztocénnak nevezett korszakban uralkodott korlátlanul. Mit akarok mondani? Látom, magyarázat kell, mielőtt álmaim tartalmáról beszélnék. Másképp nagyon kevéssé értenék meg, mit jelent mindaz, amit én annyira értek. Mikor ezt írom, felelevenedik előttem óriási rémlátásomban ama másik világ valamennyi lénye, valamennyi eseménye, és tudom, hogy önök az egészet értelmetlennek és kuszának találnák." // Ug-lomi történetében Wells kamatoztatta természettudományos képzettségét, sok geológiai és őslénytani ismeretet nyújt. A történet az őskőkor első szakaszában játszódik, a neander-völgyi emberkultúrában, de a felvázolt földrajzi, éghajlati és élettani viszonyok alapján mindenképp az író által jelzett időpontnál korábban, az utolsó jégkorszak előtt, tehát 70-100 ezer éve. De nem is a tudományos pontosság és a hitelesség a lényeges, hanem az írói képzelet remeklése. Egyetlen figurába sűrítve – mégis valószerű és meggyőző ábrázolásban látjuk itt azt a fejlődést, amelyet talán csak nemzedékek százain át tett meg az őskőkor embere. Ug-lomi a maga találékonyságával, nyughatatlan kíváncsiságával, képzelőerejével és bátorságával az örök emberi értékek hordozója, és a gyengéd, ugyancsak bátor és önfeláldozó Eudena méltó párja.

Fordítók:
Tótfalusi István, Szász Imre
Borító tervezők:
Viszt György
Kiadó:
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Kiadás éve:
1985
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9631139174
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
69+110 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 21.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:

Jack London

1876 - 1916
Jack London (John Griffith Chaney), (San Francisco, Kalifornia, 1876. január 12. – Glenn Ellen, Kalifornia, 1916. november 22.) amerikai író, elbeszélő.

Jack London  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 200 Ft
50%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1959
Antikvár könyv
900 Ft 450 Ft
60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 400 Ft 560 Ft
40%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1963
Antikvár könyv
900 Ft 540 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1992Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó) 2021. 12. 26. 10:36

    Két jól sikerült ősemberes történet, két kiváló írótól. A Jack London-féle Ádám előtt tetszett jobban. Az eleje ugyan egy kicsit fura volt ezzel a félig tudományos, félig misztikus felvezetéssel, de legalább jól belőtte az alaphangulatot, a történet pedig minden szempontból remek darabja műfajának. Nekem már egy-két eleme kicsit elővezeti Tarzan kalandjait is, noha ez még teljesen egy érintetlen ősi tájat mutat be. H. G. Wells írása, a Kőkori történet nekem kicsit kevésbé vált be, bár az író zsenialitása most is maximálisan megmutatkozik. Árnyalt karakterek, izgalmas helyzetek jellemzik, viszont nagyon rövid, és rövidségében viszont rengeteg cselekmény van.