Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Madéfalvi veszedelem

Madéfalvi veszedelem - Nyirő József - Régikönyvek
(1 vélemény)

Részlet a műből: "Soha ilyen szép tavaszra nem ébredt Erdély, a félelmes föld. Egyetlen éccaka bomlott ki Szebenben is a sok virág, fű, zöld levél a fákból. a fogarasi havasok, a Hohe Rinne csúcsa elveszett a nap tüzének szédületében és a virágpor-felhőknek színes derengésében kápráztak a zegzugos, salétromos, vén szász házak, s a Jungerwald, a Goldtal örömükben megfutamodott fái bokáig álltak a szépségben, a várfalak szürke kövei felvidultak, az őrtorony strázsái mosolyogva minden pillanatban odakiáltották a Grosser Ringen hullámzó szerelmes fiúknak, pirosra égett orcájú, kacagó fruskáknak: "Juhhé!... Hollarijuhhé!..." Néha kis csoportok állottak meg a Bruckenthal-ház ablakai alatt és pattogó dalocskákkal csalták az ablakhoz kedvencüket, az új bárónét és addig nem nyugodtak, míg a nyúlánk, szőke szépasszony néhány szál virágot nem dobott közibük. A tér fekete volt a hullámzó tömegtől. A főkormányszéki palota előtt órák óta rendületlenül állottak a komoly szász polgárok és céhek szerint elosztva várták, hogy vége legyen az ünnepélyes szertartásnak, amellyel beiktatják a tartományi kormányzói székbe a szászok nagy fiát, a báróvá emelet Bruckenthal Sámuelt. Minden szónál óvatosan körülnézve, titkolózva, széles nemezkalapjuk alatt megbújva beszélgettek. Minden porcikájuk remegett az örömtől, de azért fegyelmezetten, csak félszájjal hunyorgattak oda egymásnak: - Mától kezdve mi vagyunk az urak Erdélyben! A szemek felszikráztak, az atyafiak boldogan terültek szét, az egyik hórihorgas atyamester felkurjantott: - Ideje volt! - Elment az esze, Herr Mőringer! - néztek rá rosszallólag a többiek. - Nem látja, hogy idegenek jönnek?"

Sorozatcím:
Nyírő József munkái
Kiadó:
Interedition
Kiadás éve:
1989
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
ISBN:
9630270196
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
320 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:

Nyirő József

1889 - 1953
Nyirő József (Székelyzsombor, 1889. július 28. – Madrid, 1953. október 16.) erdélyi magyar író, kilépett katolikus pap, politikus, újságíró. Újságíróként és országgyűlési képviselőként németbarát volt, és többször elismerően szólt a Harmadik Birodalomról, illetve antiszemita kijelentéseket tett. 1944–45-ben a nyilaspuccs után a nyilas csonkaparlament (Törvényhozók Nemzeti Szövetsége) tagja volt, ő volt Sopronban a Szálasi-kormány utolsó sajtótermékének, az Eleven Újságnak a főszerkesztője, és a Nagynémet Birodalomba is követte a kormányt.

Nyirő József  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1933
Antikvár könyv
3 000 Ft 2 400 Ft
akár 20%
Hűségpont:
 
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 800 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1934Erdélyi Szépmíves Céh) 2019. 01. 08. 11:31

    A történet a székelység nagy tragédiájáról szól,izgalmas regény formában.
    Csak ajánlani tudom azoknak akik szeretik a történelmi regényeket.