Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Madéfalvi veszedelem

Madéfalvi veszedelem - Nyirő József - Régikönyvek
(1 vélemény)

„A katonák feszült figyelemmel varnak. Semmi parancs! Az alezredes mozdulatlanul ül a lován, és rezzenés nélkül nézi a hóba süppedt falut Szándékosan húzza az időt; míg a katonák felocsúdnak, halántékuk lüktetése megszűnik, és a csattogó hidegben elhal szívükben az irgalom. Ehhez idő kell. Fehérek lesznek a jégtől, zúzmarától a fokozódó hideg sanyargatja őket, de bensőleg még nem készültek el. Hajnali négy óra lehetett, mikor felmordult a vadállat bennük, és egyikük rekedten elbődült: - Mi az Istent várunk!" Nos, éppen Őt nem, az biztos. Mert Isten azon az 1764. január 7-i hajnalon elfordította tekintetét a Madéfalván gyanútlanul alvó székelyekről, és engedte, hogy az ördögi terv kiagyalói a pokol kénköves iszonyatát zúdítsák a falu lakóira. De hát kik ezek a katonák és miféle csata az, amelyben az egyik fél állig fegyverben, a másik meg a vánkosán alszik?... Mindez kiderül Nyirő József e kitűnő történelmi regényéből, amelyben a sokat próbált székelység talán legnagyobb tragédiájának állít emléket. Annak a tragédiának és annak a kornak, amely végzetesen befolyásolta a százötven évvel későbbi, nagy trianoni számvetést is...

Sorozatcím:
Nyirő József művei
Kiadó:
Lazi Könyvkiadó
Kiadás éve:
2010
Kiadás helye:
Szeged
Nyomda:
Debreceni Kinizsi Nyomda Kft.
ISBN:
9789632671277
Kötés típusa:
kemény papír
Terjedelem:
411 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:

Mások ezt is megvették mellé

Nyirő József

1889 - 1953
Nyirő József (Székelyzsombor, 1889. július 28. – Madrid, 1953. október 16.) erdélyi magyar író, kilépett katolikus pap, politikus, újságíró. Újságíróként és országgyűlési képviselőként németbarát volt, és többször elismerően szólt a Harmadik Birodalomról, illetve antiszemita kijelentéseket tett. 1944–45-ben a nyilaspuccs után a nyilas csonkaparlament (Törvényhozók Nemzeti Szövetsége) tagja volt, ő volt Sopronban a Szálasi-kormány utolsó sajtótermékének, az Eleven Újságnak a főszerkesztője, és a Nagynémet Birodalomba is követte a kormányt.

Nyirő József  további könyvei

Halhatatlan élet - Nyirő József - Régikönyvek
30%
2 000 Ft 1 400 Ft (30%)
Antikvár könyv
Az elszántak - Nyirő József - Régikönyvek
30%
Kiadás éve: 2013
2 700 Ft 1 890 Ft (30%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Vélemények a könyvről

  • (1934Erdélyi Szépmíves Céh) 2019.01.08. 11:31

    A történet a székelység nagy tragédiájáról szól,izgalmas regény formában.
    Csak ajánlani tudom azoknak akik szeretik a történelmi regényeket.