Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Magyar-angol kéziszótár

Magyar-angol kéziszótár - Országh László, Magay Tamás - Régikönyvek
(2 vélemény)

Az 1990-ben megjelent és alapjaiban átdolgozott szótár mintegy előhírnöke volt a jelen szótárnak, amely az eltelt évtized gyökeres változásainak a nyomait hordozza magán, az ország életének úgyszólván minden területét érintve. Közhely immár, hogy minden szótár megjelenésének a pillanatában elavultnak tekinthető. Ez a megállapítás különösen igaz egy olyan, az anyanyelvből kiinduló szótár esetében, amely keresztmetszetét kívánja adni a mai magyar beszélt és írott köznyelvnek. A szótár felújított és korszerűsített kiadását az a körülmény is parancsolóvá tette, hogy második nyelve az az angol, amely a világ első számú kommunikációs nyelve, az informatika nyelve, az információs társadalom nyelve lett. Egy szótár felújításánál elsőrendű szempont és cél az, hogy az utóbbi évek alatt felgyülemlett és használatba került szavak, szóösszetételek, szójelentések és szókapcsolatok (kifejezések) regisztráltassanak. A szótár terjedelmét azonban - különösen egy közép méretű, korlátozott terjedelmű szótár esetében - nem lehet a végtelenségig növelni. Óhatatlanul meg kell szabadulni a szókincs olyan elemeitől, amelyeket ma már a köznyelv nem, vagy csak ritkán használ, kivetett magából, elvetett, mint afféle használt, kinőtt vagy divatjamúlt ruhát. Olyan szavakra és kifejezésekre gondolunk, mint például: békeharc, központi bizottság, párttagsági könyv, kommunista szombat stb. Ezek és a hasonlók fölött átment a történelem, elveszítették aktualitásukat. Ha mégis meghagytunk olyan adatokat, mint például "a Varsói Szerződés Országai" vagy a "Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa", a "KGST" tört-nek (történelmi) minősítettük, gondolva azokra, akik korábbi szövegeket akarnak fordítani. Sőt, ezeket a "félmúlt"-ból származó adatokat kiegészítettük olyanokkal (pl. 'ávós'), amelyek ugyancsak a történelem részei, de a korábbi kiadásokból ilyen vagy olyan okokból kimaradtak. A jelen kéziszótár a ma élő emberek beszélt és írott nyelvét akarja feldolgozni, annak a generációnk a nyelvét és igényeit szemmel tartva, amely az új évezred első évtizedének aktív, meghatározó, felnövő és feltörekvő nemzedéke.

Kiadó:
Akadémiai Kiadó
Kiadás éve:
2002
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Akadémiai Nyomda
ISBN:
9630577801
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
816
Nyelv:
magyar, angol
Méret:
Szélesség: 16.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:

Országh László

1907 - 1984
Országh László (Szombathely, 1907. október 25. – Budapest, 1984. január 27.) nyelvész, irodalomtörténész (a magyarországi amerikanisztika atyja), szótáríró (angol–magyar és magyar–angol szótárak szerzője), egyetemi tanár.

Országh László  további könyvei

23%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft 2 310 Ft
43%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft 684 Ft
23%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 500 Ft 1 925 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1990Akadémiai Kiadó) 2020.01.28. 12:08

    Meg vagyok vele elégedve.

  • (1990Akadémiai Kiadó) 2019.07.08. 16:34

    Elégedett vagyok!