Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Magyarok és franciák XIV. Lajostól a francia forradalomig

Magyarok és franciák - Köpeczi Béla - Régikönyvek
Magyarok és franciák - Régikönyvek Magyarok és franciák - Régikönyvek
(0 vélemény)

Köpeczi ​Béla franciául vagy magyarul korábban már megjelent tanulmányaiból készített válogatást úgy, hogy a tanulmányokat egyrészt kiegészítette újabb kutatásainak eredményeivel, másrészt egységes gondolatmenetbe ágyazta őket. E gondolatmenet lényege, hogy politikai-eszmei folyamatokhoz kapcsolódva vizsgálja a 17-18. századi magyar történelmet, európai megvilágításban keresve a „magyar kérdés” egyetemes politikai-eszmei hátterét.Bármily meglepő a szerző kijelentése, többszörösen bizonyítja: „XIV. Lajos Franciaországa jobban ismerte Magyarországot, mint az 1848-as, de hozzátehetjük, mint akár a 20. század második felének Franciaországa, annak ellenére, hogy a technikai fejlődés jóvoltából az országok közelebb kerültek egymáshoz.” Ennek magyarázatát Köpeczi abba látja, hogy mind a török veszély elhárításában, mind Habsburg-birodalommal való szembenállásban Magyarország döntő szerepet játszott Európában, és ezért I. Ferenc király óta a franciák megkülönböztetett figyelemmel kísérték az ország sorsát. A magyar-francia kapcsolatok vizsgálata a kötetben kétoldalú: kitekint arra, hogyan látta Franciaország Magyarországot, de arra is, hogyan fogadták e a magyarok a francia eszméket. A magyar nemesi reformerek Montesquieu politikai felfogását tették magukévá, abban a reményben, hogy egyeztetni lehet haladás és nemzeti hagyomány között. A magyar jakobinusok ismerték az egész francia felvilágosodást, de igazi szellemi vezérük Rousseau. Voltaire mint szépíró és mint a tolerancia gondolatának képviselője hat. A választás útjait a korabeli magyarság számára végül is a nagy francia forradalom világítja meg.

Borító tervezők:
M. Beck Anna
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1985
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
ISBN:
963152910X
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
457 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 18.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:
Előszó / 5
„Franciaország a birodalom megmentője és a kereszténység
bajnoka" /
Bethlen Miklós francia emlékiratai / 33
A Thököly-felkelés hugenotta védelmezője: Jean Leclerc / 67 Le Noble, a magyar függetlenségi harcok publicistája / 79
Le Noble, a magyar függetlenségi harcok publicistája / 79
A magyar-francia szövetség terve a Rákóczi-szabadságharc
idején / 130
Lemaire brigadéros, a Rákóczi-szabadságharc bírálója / 159
II. Rákóczi Ferenc Emlékiratai / 173
II. Rákóczi Ferenc politikai és erkölcsi végrendelete / 229 A magyar Télémaque / 287
A magyar Télémaque / 287
Montesquieu és a magyar feudalizmus / 319
A felvilágosodás egyik botrányköve: a magyarországi és
egyéb vámpírok / 337
Voltaire és a magyar történelem / 356
Egy felvilágosult magyar történelem / 373
A vadember jelképe Közép- és Kelet-Európában / 403
A „filozófusok" felelősek-e a forradalomért? A korabeli
magyar sajtó véleménye / 419
Névmutató / 449

Köpeczi Béla

1921 - 2010
Köpeczi Béla (Nagyenyed, Románia, 1921. szeptember 16. – Budapest, 2010. január 17.) művelődés- és irodalomtörténész, művelődéspolitikus, az irodalomtudomány kandidátusa (1959) és doktora (1965), a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 1972-től 1975-ig főtitkára. A 18–20. századi irodalmi áramlatok művelődés- és eszmetörténeti vizsgálatának kiemelkedő alakja, a 18. századi francia–magyar politikai, diplomáciai és kulturális kapcsolatok kutatója, II. Rákóczi Ferenc életrajzírója. 1982 és 1988 között Magyarország művelődési minisztere volt.

Köpeczi Béla  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...