Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Magyarország műemlékei

Magyarország műemlékei - Genthon István - Régikönyvek
Magyarország műemlékei - Régikönyvek Magyarország műemlékei - Régikönyvek Magyarország műemlékei - Régikönyvek
(0 vélemény)

A felszabadulás után népi demokráciánkban a proletárhatalom megerősödésével új tartalmat kapott a műemlékvédelmi munka. A nép lett az ország gazdája, kezébe vette a maga sorsának irányítását, birtokba vette a termelő eszközöket, de ugyanakkor végre minden nemzeti érték tulajdonosa is lett. Azok a műalkotások, melyek egy évezred során a dolgozók verejtékéből és termelő erejével készültek, ezentúl a tömegek művelődésének, öntudata nevelésének szolgálatába állnak. Megszűnt a kizsákmányolók, elnyomók privilégiuma a kulturális javakra vonatkozóan is, a feudálburzsoá kiváltságosak nem zárhatják el többé a nép elől hazánk multjának jelentős művészeti teljesítményeit. Büszkén tekinthet most már minden magyar dolgozó történelmi fejlődésünk maradandó tükrözőire, képzőművészetünk, anyagi kultúránk megmaradt és feltárt emlékeire. Az Akadémiai Könyvkaidó kiadásában megjelenő e műemléki topográfia lehetőséget ad arra, hogy végigtekintsük, mink van, miylen értékek fölött rendelkezünk. Bárki fogalmat alkothat áttanulmányozásával népünk alkotó képességéről, a hoszú századok folyamán kialakított nemzeti művészetünk gazdagságáról. A Népköztársaság Elnöki Tanácsának 1949. évi 13. számú törvényerejű rendelete kimondja: "A magyar történet, tudomány és művészet emlékeit és eredményeit, mint közművelődésünk örökbecsű értékét... fokozott védelemben kell részeíteni és azokat az egész nép számára hozzáférhetővé tenni." Példás felelősségérzettel, körültekintő gondoskodással fordult a munkásosztály állama a régi idők remekművű dokumentumai felé, hatályos óvintézkedésekkel biztosította fennmaradásukat a boldog szocialista jövő felé közelítő ország számára. emellett megnyitotta a lehetőségét annak, hogy dicső multunk haladószellemű alkotásaiból mindenki tanulságot merítsen a maga feladatainak elvégzésére, a közösséghez való viszonyának tisztázására. Kultúrforradalmunk minden harcosának kötelességévé tette, hogy elődeink munkájának nagyszerű eredményeit mind szélesebbb körben ismertesse, történelmünk hiteles emléktárgyai iránt megbecsülésre neveljen, ami által szoros kapcsolat teremhető pozitív hagyományaink és mai erőfeszítéseink között.

Kiadó:
Akadémiai Kiadó
Kiadás éve:
1951
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
576 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.60kg
Kategória:

Genthon István

1903 - 1969
Genthon István (Budapest, 1903. augusztus 18. – Eger, 1969. május 30.) művészettörténész, az MTA tagja, a művészettörténeti tudományok doktora (1965). Kivételes műveltségű tudós, főként a magyar művészet kutatója volt.

Genthon István  további könyvei

akár 60%
Hűségpont:
 
60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 400 Ft 960 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...