Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Montgomery tábornagy emlékiratai

Montgomery tábornagy emlékiratai - Montgomery - Régikönyvek
Montgomery tábornagy emlékiratai - Régikönyvek Montgomery tábornagy emlékiratai - Régikönyvek
(1 vélemény)

1940 nyara... Anglia Dunkerque után nehéz napokat élt át: folyik a légicsata, a német tengeralattjárók egymás után küldik a tengerfenékre a brit gőzösöket és hadihajókat, az expedíciós erők úgyszólván egész felszerelése ottveszett Franciaországban, mindössze annyi maradt, amellyel egy hadosztályt fel lehet szerelni. Erre a hadosztályra, s parancsnokára bízzák annak a partszakasznak a védelmét, ahol a német inváziótól a legjobban lehetett tartani. A hadosztály parancsnoka Montgomery tábornok, egy sokgyermekes anglikán lelkész fia, akinek egy nem előkelő, grófsági ezredből elindulva példátlan szívósággal sikerült felküzdenie magát a vezérőrnagyi rendfokozatig. És itt kezd felfelé ívelni katonai pályája. Ő is ott volt Franciaországban, egy hadosztályt vezényelt. Levonta a kudarc tanulságait, és példatlan módszerességgel, következetességgel látott munkához. Churchill, a háborús kormány miniszterelnöke megszemlélte a partszakaszt. Tetszettek neki az ott látottak, a parancsnok is megnyerte rokonszenvét Montgomery ezután egyre nagyobb feladatokat kapott az ország védelmének megszervezésében. Amikor mozgásba jött a Közel-Kelet, Rommel Afrika-hadteste sorozatos csapásokat mért az angol 8. hadseregre és a Nílus deltáját fenyegette, Montgomery addigi sikerei alapján kinevezik a már-már visszavonulni készülő 8. hadsereg parancsnokává. És Anglia nem csalódott a tábornokban. Az alameini győzelem, amelyet Churchill az első világháború cambrai csatájához hasonlított, véget vetett az angolok kudarcsorozatának, és szertefoszlatta Rommel legyőzhetetlenségének mítoszát. "Húzzátok meg a harangokat! A 8. hadsereg előrenyomul." - táviratozta Alexander tábornok, a közel-keleti főparancsnok Churchillnek 1942. november 6-án. Elhárult a Nílus deltáját fenyegető veszély, megkezdődött az ellenség üldözése és megsemmisítése. A baszk sapkát viselő tábornokot, akit akkor már mindenki csak "Monty"-nak nevez, szárnyra kapja a hír. Az egész ország tekintete az alameini győzőre irányul, aki megfordította a hadiszerencsét. A győzelem után rövid látogatást tesz otthonában. Büszke örömmel veszi tudomásul, hogy az emberek felismerik és üdvözlik. Hosszú, kemény munkával, törekvéssel teli út vezetett El-Alameinig, Szicíliáig és Berlinig, és végül a birodalmi vezérkari főnökségig. De ezt mondja el maga a szerző, beszéljen emberi és katonai erényeiről, gyarlóságairól, az életút sikereiről és tévedéseiről, és nem utolsósorban a harci cselekményekről. Emlékirataiból egy nem mindennapi embert ismerünk meg, aki erőfeszítéseivel hozzájárult a közös ellenség, a hitleri Németország felett aratott győzelemhez és Európa felszabadításához a fasiszta zsarnokság alól.

Fordítók:
Auer Kálmán
Borító tervezők:
Kun Gábor
Kiadó:
Kossuth Könyvkiadó
Kiadás éve:
1996
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Szekszárdi Nyomda
ISBN:
9630938863
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
323 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.50cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
A SZERZŐ ELŐSZAVA
GYERMEKKOR
ELSŐ ÉVEIM A HADSEREGBEN
A KÉT HÁBORÚ KÖZÖTT
ANGLIA HADBA LÉPÉSE 1939-BEN
A HADSEREG ANGLIÁBAN, DUNKERQUE UTÁN
PARANCSNOKI ELVEIM
A 8. HADSEREG
AZ ALAM HALFA-I ÜTKÖZET
AZ ALAMEINI ÜTKÖZET
ALAMEINTŐL TUNISZIG
A SZICÍLIAI HADJÁRAT
AZ OLASZORSZÁGI HADJÁRAT
ANGLIÁBAN A „D"-NAP ELŐTT
A NORMANDIAI ÜTKÖZET
A SZÖVETSÉGESEK HADMŰVELETEI
A SZAJNÁTÓL ÉSZAKRA
AZ ARNHEMI ÜTKÖZET
AZ ARDENNEK ELŐJÁTÉKA
AZ ARDENNEKI CSATA
AZ EURÓPAI HÁBORÚ VÉGE
A NÉMET FEGYVERLETÉTEL
NÉHÁNY GONDOLAT
A HÁBORÚS MAGASABB-FŐPARANCSNOKSÁGRÓL nnn
nnn

Montgomery

Montgomery Alabama állam fővárosa, egyben annak második legnagyobb városa, mely Montgomery megyében, azon belül is az Alabama folyó partján terül el.

Montgomery  további könyvei

63%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 410 Ft
43%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 630 Ft
43%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 500 Ft 1 432 Ft
63%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
6 400 Ft 2 385 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1981Kossuth Könyvkiadó) 2017. 10. 08. 18:04

    Tárgyszerű leírás a magas szintű stratégiai hadvezetésről. A csaták részletes leírásai ebben a kötetben nem olvashatók, de találunk hivatkozásokat, hogy hol érhetők el. Élvezetes olvasmány.