Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Montgomery tábornagy emlékiratai

Montgomery tábornagy emlékiratai - Montgomery - Régikönyvek
(1 vélemény)

1940 ​nyara… Anglia Dunkerque után nehéz napokat élt át: folyik a légicsata, a német tengeralattjárók egymás után küldik a tengerfenékre a brit gőzösöket és hadihajókat, az expedíciós erők úgyszólván egész felszerelése ottveszett Franciaországban, mindössze annyi maradt, amellyel egy hadosztályt fel lehet szerelni. Erre a hadosztályra, s parancsnokára bízzák annak a partszakasznak a védelmét, ahol a német inváziótól a legjobban lehetett tartani. A hadosztály parancsnoka Montgomery tábornok, egy sokgyermekes anglikán lelkész fia, akinek egy nem előkelő, grófsági ezredből elindulva példátlan szívóssággal sikerült felküzdenie magát a vezérőrnagyi rendfokozatig. És itt kezd felfelé ívelni katonai pályája. Ő is ott volt Franciaországban, egy hadosztályt vezényelt. Levonta a kudarc tanulságait, és példátlan módszerességgel, következetességgel látott munkához. Churchill, a háborús kormány miniszterelnöke megszemlélte a partszakaszt. Tetszettek neki az ott látottak, a parancsnok is megnyerte rokonszenvét Montgomery ezután egyre nagyobb feladatokat kapott az ország védelmének megszervezésében. Amikor mozgásba jött a Közel-Kelet, Rommel Afrika-hadteste sorozatos csapásokat mért az angol 8. hadseregre és a Nílus deltáját fenyegette, Montgomery addigi sikerei alapján kinevezik a már-már visszavonulni készülő 8. hadsereg parancsnokává. És Anglia nem csalódott a tábornokban. Az alameini győzelem, amelyet Churchill az első világháború cambrai csatájához hasonlított, véget vetett az angolok kudarcsorozatának, és szertefoszlatta Rommel legyőzhetetlenségének mítoszát. „Húzzátok meg a harangokat! A 8. hadsereg előrenyomul.” – táviratozta Alexander tábornok, a közel-keleti főparancsnok Churchillnek 1942. november 6-án. Elhárult a Nílus deltáját fenyegető veszély, megkezdődött az ellenség üldözése és megsemmisítése. A baszk sapkát viselő tábornokot, akit akkor már mindenki csak „Monty”-nak nevez, szárnyra kapja a hír. Az egész ország tekintete az alameini győzőre irányul, aki megfordította a hadiszerencsét. A győzelem után rövid látogatást tesz otthonában. Büszke örömmel veszi tudomásul, hogy az emberek felismerik és üdvözlik. Hosszú, kemény munkával, törekvéssel teli út vezetett El-Alameinig, Szicíliáig és Berlinig, és végül a birodalmi vezérkari főnökségig. De ezt mondja el maga a szerző, beszéljen emberi és katonai erényeiről, gyarlóságairól, az életút sikereiről és tévedéseiről, és nem utolsósorban a harci cselekményekről. Emlékirataiból egy nem mindennapi embert ismerünk meg, aki erőfeszítéseivel hozzájárult a közös ellenség, a hitleri Németország felett aratott győzelemhez és Európa felszabadításához a fasiszta zsarnokság alól.

Fordítók:
Auer Kálmán
Kiadó:
Kossuth Könyvkiadó
Kiadás éve:
1981
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
ISBN:
9633262976
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
372 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:
A SZERZŐ ELŐSZAVA 5

I. fejezet
GYERMEKKOR 7

2. fejezet
ELSŐ ÉVEIM A HADSEREGBEN 13

3. fejezet
A KÉT HÁBORÚ KÖZÖTT 28

4. fejezet
ANGLIA HADBA LÉPÉSE 1939-BEN 39

5. fejezet
A HADSEREG ANGLIÁBAN, DUNKERQUE UTÁN 57

6. fejezet
PARANCSNOKI ELVEIM 70

7. fejezet
A 8. HADSEREG 81


8. fejezet
AZ ALAM HALFA-I ÜTKÖZET 97

9. fejezet
AZ ALAMEINI ÜTKÖZET 107

10. fejezet
ALAMEINTŐL TUNISZIG 133

11. fejezet
A SZICÍLIAI HADJÁRAT 165

12. fejezet
AZ OLASZORSZÁGI HADJÁRAT 185
13. fejezet
ANGLIÁBAN A „D"-NAP ELŐTT 204

14. fejezet
A NORMANDIAI ÜTKÖZET 246

15. fejezet
A SZÖVETSÉGESEK HADMŰVELETEI
A SZAJNÁTÓL ÉSZAKRA 260

16. fejezet
AZ ARNHEMI ÜTKÖZET 283

17. fejezet
AZ ARDENNEK ELŐJÁTÉKA 295

18. fejezet
AZ ARDENNEKI CSATA 303


19. fejezet
AZ EURÓPAI HÁBORÚ VÉGE 312

20. fejgzet
A NÉMET FEGYVERLETÉTEL 329

21. fejezet
NÉHÁNY GONDOLAT
A HÁBORÚS MAGASABB-FŐPARANCSNOKSÁGRÓL 342

UTÓSZÓ 349

Montgomery

Montgomery Alabama állam fővárosa, egyben annak második legnagyobb városa, mely Montgomery megyében, azon belül is az Alabama folyó partján terül el.

Montgomery  további könyvei

43%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 630 Ft
43%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 145 Ft
43%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 500 Ft 1 432 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2017. 10. 08. 18:04

    Tárgyszerű leírás a magas szintű stratégiai hadvezetésről. A csaták részletes leírásai ebben a kötetben nem olvashatók, de találunk hivatkozásokat, hogy hol érhetők el. Élvezetes olvasmány.