Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

"Neveljünk polgárokat..." Eötvös József levele Dessewffy Józsefhez

"Neveljünk polgárokat..." - Eötvös József, Fenyő István - Régikönyvek
(0 vélemény)

1831 szeptemberében az akkor mindössze tizennyolc esztendős, az irodalomban s a közéletben néhány író szűk körén túl még egyaránt ismeretlen Eötvös József négy sűrűn teleírt oldalra terjedő levelet intézett a kor egyik íróként, irodalomszervezőként is számon tartott nagy tekintélyű politikusához és publicistájához, Dessewffy Józsefhez, részletesen kifejtve véleményét Széchenyi István politikájáról. A levél, írójának korához képest, meglepő politikai tájékozottságról tanúskodik. Megírására a reformkor politikai küzdelmeinek egyik drámai időszakában került sor, azokban a hónapokban, amikor az ország közvéleményét élénken foglalkoztatta az a polémia, amely Széchenyi első nagy hatású munkája, a Hitel körül robbant ki. Eötvös levelével e polémiában foglalt állást, alapvetően Széchenyi ellenfelének, a Hitel-lel szemben terjedelmes ellenirattal fellépő s ezzel Széchenyit a Világ megírására késztető Dessewffy Józsefnek a nézeteit támogatva. E nézetek meglehetősen messze esnek a későbbi Eötvös felfogásától, az ezeket megfogalmazó sorok épp ezért igen fontosak írójuk világnézeti fejlődésének megítélése szempontjából. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a levél Eötvös első fennmaradt politikai írása, mégpedig az írói szárnypróbálgatás lázas napjaiból. Mindaz, amit benne olvashatunk, jól jelzi azt a szélső pontot, melytől elindulva Eötvös nemzetének kiemelkedő gondolkodójává vált. A levél közzététele ennél fogva jelentősen gazdagítja az Eötvös indulásáról való, igencsak hézagos ismereteinket.

Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1984
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
ISBN:
9630733226
Kötés típusa:
ragasztott papír kiadói borítóban
Terjedelem:
76
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 18.50cm, Magasság: 25.50cm
Kategória:

Eötvös József

1813 - 1871
Vásárosnaményi báró Eötvös József (Buda, 1813. szeptember 3. – Pest, 1871. február 2.) magyar jogász, író, a Batthyány-kormány, majd az Andrássy-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság elnöke, Eötvös Ignác politikus fia, Eötvös Loránd fizikus apja.

Eötvös József  további könyvei

akár 50%
Hűségpont:
 
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft 600 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...