Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Se csillaga, se holdja

Se csillaga, se holdja - Ladányi Mihály - Régikönyvek
Se csillaga, se holdja - Régikönyvek Se csillaga, se holdja - Régikönyvek
(2 vélemény)
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1974
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
Kötés típusa:
kemény papírkötés, kiadói borítóban
Terjedelem:
466 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 23.00cm
Súly:
0.70kg
Kategória:

Ladányi Mihály

1934 - 1986
Ladányi Mihály (Dévaványa, 1934. február 12. – Csemő, 1986. szeptember 20.) magyar költő.

Ladányi Mihály  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 200 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 480 Ft
akár 30%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2020.12.28. 13:47

    Ladányi Mihály verseiről csak kissé összevissza tudok szólni, mert költői világa az én gondolatvilágom kontraposztja. A korabeli szabályokat áthágó, nyugtalan kalandor volt, akit életében gyanakvás vett körül, halála után a „korszerű szocializmusképet” már az 1960-as években felvázoló költőként emlegették. Életében azzal vádolták, hogy ’a nézőpontjával van a hiba” – ő ezt azzal magyarázta, hogy a gyarlóságok lehúzták a hétköznapi életbe, és feltöltötték groteszk illúziókkal – amit úgy is érthetünk, hogy műélvezet volt számára a világ. Hogy mi a műélvezet, azt Műélvezet c. verséből tudjuk meg igazán: „…remekmű minden irka-firka / s a kunst-stikli uralja a világot”, kis trükkök végtelen sokasága, amit gúnnyal, szarkazmussal, nézőtéri perspektívából szemlélt. „Ó nem hülyéskedem / ez nem a paródia kezdete” írta Vers c. költeményében.

  • 2020.12.27. 10:45

    Ladányi Mihály verseiről csak kissé összevissza tudok szólni. Mert a vidékről városba került poéta önként vállalta, hogy szellemi hozadék legyen, szabályokat áthágó nyugtalan kalandor, akit életében gyanakvás vett körül, halála után rövid ideig tartó, skatulyázással felérő magasztalással illették: ő volt a „korszerű szocializmusképet” (már az 1960-as években) felvázoló költő. Életében vádolták, hogy „A nézőponttal van a hiba.” Jóllehet mondta, hogy a gyarlóságok lehúzták a hétköznapi életbe, és feltöltötték groteszk illúziókkal – műélvezet volt számára a világ. Hogy mi a műélvezet, azt Ladányinak a Műélvezet c. verséből tudjuk meg igazán: „…remekmű minden irka-firka / s a kunst-stikli uralja a világot”, kis trükkök végtelen sokasága, amit gúnnyal, szarkazmussal, valamiféle nézőtéri perspektívából szemlélt. „Ó nem hülyéskedem / ez nem a paródia kezdete” írta Vers c. költeményében. Ladányi gondolatvilága az én gondolatvilágom kontraposztja, ezért már fiatalon bensőségesen megérintett.