Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szőlő és bor

Szőlő és bor - Prohászka Ferenc - Régikönyvek
Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1978
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Tizenkettedik, változatlan kiadás
Nyomda:
Dabasi Nyomda
ISBN:
963230442X
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
353 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
Előszó 5

A SZŐLŐ

A szőlőtőke részei 9
A gyökérzet 9
Felépítése, működése és fejlődése 10
A törzs és a hajtásrendszer I0
Fás részek I0
Tőketörzs és részei 10 — Vessző 11
A hajtás és oldalszervei 13
Levél 13 — Rügy 14 — Kacs 15 — Virágzat 16 — Fürt 17
A szőlő táplálkozása és életműködése 17
A szőlőtermesztés környezeti feltételei 19
A hőmérsékleti viszonyok 19
A domborzat és a terület fekvése 20
A talaj 20
Á termőréteg vastagsága 20 — Termékenysége 21 — Vízellátottsága 21 — Fi-
zikai szerkezete 21
A szőlő szaporításának módjai 23
A szaporítóanyag előállítása 23
Az európai (hazai) vessző 24
Szelektálás 24 — Vessző megszedése 24
Alanyvessző 26
Gyökeres európai és alanyvessző előállítása iskolázással 26
Iskola talaja 26 — Vessző előkészítése iskolázásra 27 — Iskolázás 27 —
'1 Gyökereztető iskola gondozása 29 — Gyökeres vessző kiszedése az isko-
lából 30
Fás oltványok készítése és gyökereztetése 31
Egyéb szaporítóanyag-előállítási módszerek 34
Porbujtás 35 — Kosaras és cserepes bujtás 35
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig 36
Vermelés szabadban 37 — Vermelés fedett helyen 37


A szőlő telepítése
A telepítés előkészítése
Területkiválasztás
Talajvizsgálat 41
Művelési és ültetési formák meghatározása
L ugasművelés 42 - Moser-féle magas kordonok 42 - Középmagas műve-
lés 42 - Alacsony művelés 42 - A gyalogművelés 44 - Kétszintes ter-
mesztés 44
Szőlőfajta kiválasztása 14
A szaporítóanyag megválasztása .16
A talaj előkészítése telepítésre In
A talaj gyomtalanítása 18
A talajfáradtság megszüntetése .18
A talaj alap- vagy készlettrágyázása ►8
A talaj mélyforgatása it/
A telepítés végrehajtása tiq
Az ültetés mélysége I
A sorok és tőkehelyek kijelölése 1
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre 1 I
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése 52 - Sima vessző előkészítése 53
Az ültetés módjai
Fúróval lyukba ültetés 53 - Ásóval gödörbe ültetés 55 - Az ültetés fel-
kupacolása 56
A szőlő támberendezése
Karótámasz
Huzalos támasz , ti7
Új telepítésű szőlők gondozása 5,1
Az első év munkái 59 - A második év munkái 61
A termő szőlő munkái 6
A metszés
Rügyek, csapok elnevezése és szerepe 6 t
Rügyek termékenysége 66
Fiatal tőke alakító metszése 67
Alacsony művelés 68
Fejművelés 68 - Gyalogművelés 70 Bakművelés 70 - Karikás műve-
lés 72
Középmagas szintű művelés
Guyot-művelés 73 - Szálvesszős fejművelés 74 - Egy- és kétszintű kor-
donművelés 74
Magas művelés 78
Moser-féle magaskordon-művelés 78 - Sylvoz-művelés 81
Termő szőlő metszésmódjai és metszése 8I
Kopaszmetszés 81 - Rövidcsapos metszés 81 - Hosszúcsapos metszés 84
- Vegyescsapos metszés 85 - Szálvesszős metszés (vegyes metszés) 85


A metszésmód megválasztásának irányelvei 88
A metszés ideje 89
A termés megtervezése metszéskor 90
A metszés gyakorlati munkája 90
Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése 93
A metszés járulékos munkái 94
Harmatgyökerezés 94 - Nyakvesszők eltávolítása 96 - Szálvessző kikö-
tése 96 - Porbujtások lehúzása 96 - Fejbujtások készítése 97
A; elpusztult tőkék pótlása 97
Pótlás gyökeres vesszővel 98
Tőkepótló bujtás 98
Döntés 100
Zöldoltás 102
A hasítékos ékoltás 102 - A héj alá oltás 104 - Szemzés 105 - Pótlá-
sok ápolása 106
A talajmunkák 107
Szőlőfedés (takarás) 107
Nyitás 108
Kapálás 109
Vegyszeres gyomirtás 110
A hajtásválogatás 111
A kötözés 111
A hónaljazás 113
A csonkázás (tetejezés) 113
A trágyázás és tápanyag-visszapótlás 115
A trágyázás célja és jelentősége 115
A tápanyagok szerepe és hatása 115
Szerves trágyák 117
Műtrágyák 120
A trágyázás alapelvei 120
Talajelemzés 120 - Készlettrágyázás 122 - Termő szőlők fenntartó trá-
gyázása 124 - Levélelemzés 127
A hagyományos trágyázás irányelvei 128
A trágyázás módja és ideje 129
Levéltrágyázás 131
A szőlő növényvédelme 133
Gombás betegségek 133
Peronoszpóra 133
Lisztharmat 140
Szőlőorbánc 141
Fakó rothadás 141
Szürkerothadás 142
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek 143
Rovarkártevők 144
Szőlőgyökértetű (filoxéra) 144
347


Szőlőmoly 144
Szőlőilonca 145
Kendermagbogár 146
Cserebogárpajor 146
Darazsak 147
Szőlőlevélatka 148
Ritkábban károsító rovarok 148
Élettani elváltozások 149
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) 149
A szőlőfürt kocsánybénulása 150
Időjárás okozta elváltozások 150
Tavaszi fagykár 150
Napperzselés 152
Jégverés 152
Kipállás 152
Permetezési menetrend 152
A védekezőszerek ismertetése 154
Gombaölő szerek 156
Gombaölő porozószerek 156
Rovarölő szerek 157
A permetezőszerek keverhetősége 158
Permetező- és porozógépek 158
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra 160
Az átállítás indokai és előnyei 160
A•szőlősorok szélesítése 161
Átállítás korszerűbb művelésmódokra 161
A tőkeátoltás módszerei 163
Zöldre fásoltás 163
Oltás gyökérnyakba 165
Oltás gyökértörzsbe 167
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei 169
Leromlás okának kivizsgálása 169
Tőkék felerősítése trágyázással 170
Tőkefej rendbehozása 171
Harmatgyökerek és nyakvesszők eltávolítása 173
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből 175
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése 176
Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek 176
Házikerti lugasmüvelés 182
A lugas helyének kijelölése 183
A fajta kiválasztása I 85
Az ültetés I88
A lugas támaszberendezései 190



• Alkalmazkodó formák . 190

..•
Díszítő formák
193

Házikerti formák 193
A támaszberendezések anyaga
.................
197
Lugasformák és alakító metszésük
.
198

Füzérlugasok 199
Kordonlugasok
- .................... 200

Szárnyas lugasok
• ................... 204

Kombinációs tetőlugasok 206

A lugasformák kinevelésének általános szabályai 209

A termő lugas metszése
21 1
A lugas hajtásainak kezelése
.. .

....................
213
Hajtásválogatás 213 - Kötözés 215 - Hónaljazás 216 - Hajtások visz-
szavágása (csonkázás, tetejezés) 217
A lugas növényvédelme
217
A termést szabályozó eljárások
• ................... . 218
Termőhajtások csúcsának lecsípése 218 - Mesterséges pótbeporzás 218 -
Fürt- és bogyóritkítás 219 - Gyűrűzés 220 - Levelek ritkítása 220 -
Vegyszeres kezelés 221

A trágyázás és az öntözés 221

A lugastőkék téli fagyvédelme 223
A szüreti idő meghosszabbítása
• ................
224
A szőlő téli eltartása
..................... 225
A szőlőfajták ismertetése
229
Minőségi fehérborszőlő-fajták
• ..................... 232
Bouvier

..................... 232
•.....................
Ottonel muskotály
232
•. .....................
Rizlingszilváni
233
Leányka
• ....... . ............... 233
.....................
Piros tramini
233
......................
Zöld vette] i ni
233
......................
Olaszrizling
234
......................
Furmint
234

Hárslevelű
...................
235
......................
Fehér tömegborszőlő-fajták
235
......................
Ezerjó
235
Piros szlankamenka
......................
236
Pozsonyi fehér
• ...................... 236
..............................................23
Fehér izsáki (Izsáki sárfehér)
236

237
Kövidinka
2
................
Vörösborszőlő-fajták ............................. . .......................................... 223377
Oportó
. . . .

Kék frankos
....... 238


Kadarka 23
Csemegeszőlő-fajták 231111
Csabagyöngye 239
Favorit 239
Irsai Olivér 239
Szőlőskertek királynője muskotály 240
Pannónia kincse 241
Gloria Hungariae 241
Saszlafélék 241
Mathiász Jánosné muskotály 242
Attila 242
Afuz Ali 243
Labruska ízű direkt termő (ellenálló) fajták 243
Piros delaware 244 ,
Fehér delaware 244
Noah
Izabella 244
Otelló 244
Mellékízmentes ellenálló fajták 245
Seibel 5279 (Feri szőlő), Seibel 5409 (Iber francia) 245
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták 245
Fehérborszőlő-fajták 245
Ezerfürtű 245
Jubileum 75 246
Zenit 246
Vörösborszőlő-fajta 246
Magyar frankos 246
Festőborszölő-fajták 246
Bíborkadarka 246
Kurucvér 247
Kármin 247 fi
Peronoszpórával szemben részben ellenálló fajták 247
Zalagyöngye 247
Kunbarát 248
Kunleány 248
Alanyfajták 248
Kevésbé elterjedt szőlőfajták ismertetése 249.

A BOR

A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók 263'
A pince 263
Borkezelési eszközök 263.


A boroshordók 264
Üres hordók gondozása 265
Új hordó előkészítése 266
Vörösboros hordók színtelenítése 267
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala 267
Az üvegballonok 268
A műanyag edények 268
A szüret és a szőlő feldolgozása 270
A szőlő érése és a szüret ideje 270
A szőlőfürt és részei 271
A feldolgozás előkészületei 272
A szőlő zúzása és fajtolása 272
A fehér bor készítése 272
Must .ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt 274
Must erjesztése
Erjesztés Deritonnal 276 - Erjesztés aktív szénnel (Decolor) 277
A vörös és a sillerbor készítése 277
A must cukortartalmának mérése (fokolása) 279
Az új borok édességének megtartása 280
A must tartósítása 280
A töményített (sűrített) must készítése 281
A must javítása 281
A csemegeborok, az ürmös borok és a habzóborok házi készítése 281
Borecet készítése S 284
A szőlőtörköly felhasználása 284
A bor kezelése 286
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése 286
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük 287
Az alkoholtartalom meghatározása 288
Az egyszerű borkezelés műveletei
Töltögetés 291
Darabban levő borok kezelése 291
Fejtés 292
Seprő felhasználása 295
Kénezés 295
A must és a bor kénezése 296 - Boroshordók és pince kénezése 297
A borok házasítása 297
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása 298
Savcsökkentés (savtompítás) 298
Savpótlás 299
Újraerjesztés 299
Íz- és illathibák javítása aktív szénnel 300
Színtelenítés 300


A derítés Színjavítás 11
A szűrés Zselatin-csersavas derítés 302 - Deritonos derítés 303
Borbetegségek 1
Virágosodás 305
Ecetesedés 305
Tejsavas (mannitos) erjedés 330(0<,■
Barnatörés
Nyúlósodás
Egéríz
Záptojásszag 3
Borhibák 308
Penészíz és dohosság 308
Feketetörés 308
Egyéb borhibák 308

HASZNOS TUDNIVALÓK

A bor az ember életében 313
Hogyan „tálaljuk" a bort')
Magyarország szőlőterülete és -termése 1975-ben 315
Területszámítás 316
Szaporítóanyag- és karószükséglet-számítás 317
100 négyzetméterenként iskolázható szőlővessző mennyisége 317
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben 318
Borszölőfajták érési ideje 319
Csemegeszőlő-fajták érési ideje 321
Borospince levegőjének páratartalma 322
A huzal hossza és súlya 322
Különböző minőségű rönkök súlya 322
Adatok hasított karó készítéséhez 323
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben 323 J.
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez 324
Permetlészükséglet hektáronként 324
100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége 325
A must alkotórészei 325
A must fajsúlya és az erjedési vesztesége 326 .
A bor alkotórészei 326
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra 326
Egyéb adatok még a borról 327
Borseprő - seprőnyeredék 327
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége • 328


Szőlőtörköly alkotórészeinek aránya 328
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége 328
Hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete 329
Kénezés 329
Üres hordók kénezése 329
A must és bor kénezési táblázata 330
Boroshordók fontosabb adatai 330
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel 331
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel 331
Gyors hordómérő-táblázat 332
A szölőtermesztő munkanaptára 333
Január—február 333
Március 334
Április 334
Május 335
Június 336
Július 337
Augusztus 337
Szeptember 338
Október 339
November 339
December 340
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok 341
Továbbképzéshez ajánlott irodalom 343
Szőlő 343
Bor 343


Mások ezt is megvették mellé

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...