Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szűzmáriás királyfi / Zöld ág

Szűzmáriás királyfi / Zöld ág - Tamási Áron - Régikönyvek
Szűzmáriás királyfi / Zöld ág - Régikönyvek Szűzmáriás királyfi / Zöld ág - Régikönyvek
(0 vélemény)

A Szűzmáriás királyfi eredeti formájában a háború éveitől máig nem jelenhetett meg, részint a rosszul értelmezett vallásos színe miatt. Különösen értékei - és fogyatékosságai is - a székely népréteg történelmi örökségével elkötelezett íróegyéniség messianisztikus hitéből és költőiségéből adódtak. Legszebb részletei kétségtelenül azok, amelyek az ismeretlen anyavárosba érkezett, tehetséges paraszt- és munkásfiúk szabad lelkületét bizonyítják, és a reverendás igazgató, a képmutató tanárok ellenszenvét legyűrő fiatalok lázadását, diákcsínyeit, Robinson-kalandjait örökítik meg. Az író személyes vonásaitól fényesek ezek a balladás jelenetek: az egészséges szellem, gyermeki őszinteség, vidámság és ártatlanság mosolya húzódik végig a történeten. A Szűzmáriás királyfi hit-és mesevilágával rokon, majdnem egy tőről sarjadt a Zöld ág című regény is, amely két évtizeddel később keletkezett, s a világirodalmi téma sajátos és szuggesztív feldolgozása ellenére feledésbe merült. Epikai cselekménye a Jégtörő-regények bensőséges, meghitt világának folytatása. A történet a családi legendából indul, de egyetemes emberi kérdésekre is keres választ. Isten a szívbe oltotta a vágyat, hogy kedve legyen élni az embernek, s hogy betöltse a törvényt, ám az utat, amely az Ígéret földjére vezet, elföldte előtte. Jelképes értelemben a Paradicsomból kiűzött ember csillapíthatatlan szomját, hiábavaló és örök nosztalgiáját fejezi ki ez a regény.

Illusztrátorok:
Kós Károly
Borító tervezők:
Horváth Andrea
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1989
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Dabasi Nyomda RT
ISBN:
9631538419
Kötés típusa:
kemény papírkötés, kiadói borítóban
Terjedelem:
444 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.80kg
Kategória:
TARTALOM

SZŰZMÁRIÁS KIRÁLYFI (1928) 3
ZÖLD ÁG (1948) 291
UTÓSZÓ (Z. SZALAI SÁNDOR) 437

Tamási Áron

1897 - 1966
Tamási Áron (született: Tamás János, Farkaslaka, 1897. szeptember 20. – Budapest, 1966. május 26.) Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tamási Áron  további könyvei

Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1962
Antikvár könyv
600 Ft
20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1961
Antikvár könyv
800 Ft 640 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...