Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Talaj nélküli zöldséghajtatás

Talaj nélküli zöldséghajtatás - Terbe István, Slezák Katalin - Régikönyvek
Talaj nélküli zöldséghajtatás - Régikönyvek Talaj nélküli zöldséghajtatás - Régikönyvek Talaj nélküli zöldséghajtatás - Régikönyvek Talaj nélküli zöldséghajtatás - Régikönyvek Talaj nélküli zöldséghajtatás - Régikönyvek
(0 vélemény)

Zöldségtermesztésünk hazai és exportpiacait csak úgy képes a jövőben megtartani, ha a termelési költségek leszorítása mellett, a termesztéstechnológia fejlesztésével a termésminőséget, a termésátlagokat és a termésbiztonságot jelentősen tudjuk javítani. Ennek érdekében folyamatos fejlesztésre, a legkorszerűbb termesztéstechnikai eljárások alkalmazására van szükség. Hajtatásban, a monokultúrás jellegű termesztés következtében nagymértékben elfertőződtek a talajok, amelyeket a nagyhatású talajfertőtlenítő szerek sem képesek a felszaporodó állati kártevőktől, gombás és vírusos betegségektől, gyomoktól mentesen tartani. Elkerülhetetlenné vált a mesterséges gyökérközegek alkalmazása, a talaj nélküli termesztés. A technika és a technológia gyors fejlődése tette szükségessé a könyv átdolgozott és korszerűsített, legújabb eredményeket tartalmazó második kiadását. Az első fejezet a vízkultúrás termesztés általános szabályait ismerteti. Részletesen foglalkozik a kémiai, a fiziológiai és a műszaki alapokkal, a termesztőközegekkel, a tápoldatkészítés tudnivalóival, a tápelem-számítási módokkal és a klímaszabályozással. A második rész a vízkultúrás palántanevelést, a zöldség- és szamócatermesztés legkorszerűbb technológiai változatait ismerteti. Kitér a talaj nélküli termesztés növényvédelmén belül a fontosabb betegségek és kártevők elleni védelemre, színes képekkel segíti a kór- és kárképek, a hiánybetegségek felismerését. Gyakorlati szemlélettel, elsősorban az árutermelő gazdaságoknak íródott könyv segítséget nyújt a felsőfokú mezőgazdasági képzésben tanuló egyetemi és főiskolai hallgatóknak is a tananyag elsajátításában, a korszerű ismeretek megszerzésében.

Illusztrátorok:
Szabó Orsolya
Kiadó:
Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve:
2008
Kiadás helye:
Budapest
ISBN:
9789632864174
Kötés típusa:
kemény papír
Terjedelem:
371
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:
1. Bevezetés (Terhe István — Pap Zoltán) 9
1.1. A talaj nélküli termesztés fogalma, felosztása,
talaj nélküli termesztési rendszerek 10
1.2. A talaj nélküli termesztés története 15
1.3. A talaj nélküli termesztés gazdasági jelentősége 17
1.4. Irodalom 19

2. A talaj nélküli termesztés kémiai alapjai (Rácz Istvánné) 20
2.1. Tápoldatos termesztésben használatos kémiai alapfogalmak 20
2.2. A víz szerepe a talaj nélküli termesztésben 23
2.2.1. A talaj nélküli termesztésben használatos víz minőségi mutatói 24
2.2.2. A vizek kémiai minősítése vízkultúrás termesztéshez 28
2.2.3. Vízforrások, víznyerési lehetőségek 32
2.2.4. Az öntözővíz minőségének javítási lehetőségei 36
2.3. Irodalom 42

3. A talaj nélküli termesztés fiziológiai alapjai (Ombódi Attila — Terhe István) 43
3.1. A zöldségnövényeket alkotó vegyületek és elemek 43
3.2. A víz és a tápanyagok felvétele 46
3.2.1. A vízfelvétel módja 46
3.2.2. A tápanyagok felvételének módja 47
3.3. A víz és a tápanyagok felvételét befolyásoló tényezők 51
3.3.1. A víz- és a tápanyagok felvételét befolyásoló gyökérközeg tényezők 51
3.3.2. A víz és a tápanyagok felvételét befolyásoló klimatikus tényezők 57
3.3.3. A víz és a tápanyagok felvételét befolyásoló növényi tényezők 60
3.4.Élettani eredetű betegségek, fejlődési rendellenességek 60
3.4.1. Kedvezőtlen vízellátással összefüggő fejlődési rendellenességek tünetei 66
3.4.2. Kedvezőtlen fényviszonyokkal összefüggő
fejlődési rendellenességek tünetei 68
3.4.3. Hőmérséklettel összefüggő fejlődési rendellenességek tünetei 69
3.4.4. Tápanyagellátással összefüggő fejlődési zavarok tünetei 70
3.5. Irodalom 80

4. A talaj nélküli termesztésben használatos közegek és elhelyezésük 81
4.1. A talaj nélküli termesztésben használatos közegekkel szemben támasztott minőségi
követelmények (Kappel Noémi) 81
4.1.1. Közegek fizikai tulajdonságai 81
4.1.2. Közegek kémiai tulajdonságai 87
4.1.3. Közegekkel szemben támasztott követelmények 89


4.2. A talaj nélküli termesztésben használatos közegek jellemzése
(Slezák Katalin — Pap Zoltán) 89
4.2.1. Szerves eredetű gyökérrögzítő közegek 90
4.2.2. Ásványi eredetű anyagok 94
4.2.3. Műanyagok (szivacsok, habok stb.) 103
4.2.4. Keverékek 103
4.3. A közegek elhelyezésének elmélete és gyakorlata
(Szőriné Zielinska Alicja — (Tompos Dániel)) 105
4.3.1. Az elhelyezési rendszer megválasztásának szempontjai 105
4.3.2. Táblás elhelyezés 106
4.3.3. Vödrös (edényes) elhelyezés 116
4.4. Irodalom 122

5. A talaj nélküli termesztés műszaki alapjai 124
5.1. A talaj nélküli termesztésre alkalmas termesztőlétesítmények (Gyúrós János) 124
5.1.1. A termesztőlétesítmények elhelyezése és építése 126
5.1.2. A talaj nélküli termesztésben alkalmazott edények, tartók 132
5.1.3. A termesztőlétesítmények műszaki felszereltsége 132
5.2. Tápoldatozó berendezések (Szőri András — Szőriné Zielinska Alicja) 145
5.2.1. A berendezések kiválasztásának szempontjai 145
5.2.2. Vízkivétel és kezelése 146
5.2.3. A tápoldat előkészítése 148
5.2.4. Az öntözés vezérlése 150
5.2.5. A tápoldat szétosztása 154
5.2.6. A recirkulációs rendszerek elemei 156
5.2.7. Az öntözőrendszer karbantartása 157
5.3. Irodalom 158

6. Klímaszabályozás (Forray Alfréd) 159
6.1. Az automatizált klímaszabályozás alapfogalmai 159
6.1.1. Fokozat nélküli és fokozatos vezérelés fogalma és módszerei 159
6.1.2. A szellőztetésvezérlés működése és alapfogalmai 161
6.1.3. A fűtésszabályozás működése és alapfogalmai 167
6.1.4. Fűtés és szellőztetés beállítása 169
6.1.5. Árnyékoló és energiaernyők működtetése 172
6.1.6. CO, adagolása 173
6.2. Klímaszabályozás 177
6.2.1. Januártól márciusig terjedő, korai időszakban 177
6.2.2. Áprilistól május végéig terjedő időszakban 181
6.2.3. Júniustól augusztus végéig terjedő időszakban 183
6.2.4. Szeptembertől novemberig terjedő időszakban 186
6.3. Irodalom 188

7. Öntözés és tápoldatozás (Forray Alfréd — Terbe István) 189
7.1. Tápoldatozáshoz használt műtrágyák és vegyszerek 189
7.2. A tápoldatkészítés általános szabályai, számítások 194
7.3. Tápoldatozó rendszerek 197
7.4. Tápoldatok összetétele és töménysége 201
7.5. A tápoldat-bekeverés általános szabályai 204
7.6. Irodalom 207


8. Talaj nélküli termesztés 210
8.1. Palántanevelés közegeken (Kappel Noémi) 210
8.1.1. Palántanevelő közegek anyaga és tápanyag-ellátottsága 211
8.1.2. Hőmérséklet szabályozása a palántanevelés során 213
8.1.3. Fényellátottság szabályozása a palántanevelés során 213
8.1.4. Egyes fajok palántanevelése 214
8.1.5. Irodalom 221
8.2. Paprika talaj nélküli termesztése (Szőríné Zielinska Alicja) 221
8.2.1. Termesztés története és gazdaságossága 221
8.2.2. A termesztés feltételei 224
8.2.3. Termesztési időszakok 226
8.2.4. Termesztett típusok, fajták jellemzői, a választás szempontjai 226
8.2.5. Biológiai igények 230
8.2.6. A termesztés technológiája 236
8.2.7. Irodalom 243
8.3. Paradicsom talaj nélküli termesztése (Szőriné Zielinska Alicja) 244
8.3.1. Termesztés története és gazdaságossága 244
8.3.2. A termesztés feltételei 245
8.3.3. Termesztési időszakok 247
8.3.4. Termesztett típusok, fajták jellemzői, a választás szempontjai 247
8.3.5. Biológiai igények 250
8.3.6. A termesztés technológiája 256
8.3.7. Irodalom 268
8.4. Uborka talaj nélküli termesztése (Szőriné Zielinska Alicja) 268
8.4.1. Termesztés története és gazdaságossága 268
8.4.2. A termesztés feltételei 269
8.4.3. Termesztési időszakok 274
8.4.4. Termesztett típusok, fajták jellemzői, a választás szempontjai 274
8.4.5. Biológiai igények 276
8.4.6. A termesztés technológiája 282
8.4.7. Irodalom 291
8.5. Dinnye talaj nélküli termesztése (Kappel Noémi) 292
8.5.1. A termesztés gazdasági jelentősége 292
8.5.2. A termesztés feltételei 292
8.5.3. Termesztett típusok, fajták jellemzői, fajtaválasztás szempontjai 293
8.5.4. Biológiai igények 294
8.5.5. A termesztés technológiája 295
8.5.6. Irodalom 298
8.6. A tojásgyümölcs talaj nélküli termesztése (Tompos Dániel) 299
8.6.1. Termesztés története és gazdaságossága 299
8.6.2. A termesztés feltételei 299
8.6.3. Termesztési időszakok 300
8.6.4. Termesztett típusok, fajták jellemzői, a választás szempontjai 301
8.6.5. Biológiai igények 301
8.6.6. Közegnedvesség és a levegő páratartalma 302
8.6.7. A termesztés technológiája 303
8.6.8. Irodalom 308
8.7. A fejes saláta talaj nélküli termesztése (Tompos Dániel) 308
8.7.1. Termesztés története és gazdaságossága 308
8.7.2. A termesztés feltételei 309


8.7.3. Termesztési időszakok 313
8.7.4. Termesztett típusok, fajták jellemzői, a választás szempontjai 313
8.7.5. Biológiai igények 315
8.7.6. A termesztés technológiája 318
8.7.7. Irodalom 325
8.8. A szamóca talaj nélküli termesztése (Tompos Dániel) 325
8.8.1. Termesztés története és gazdaságossága 325
8.8.2. A termesztés feltételei 326
8.8.3. Termesztési időszakok 329
8.8.4. Termesztett típusok, fajták jellemzői, a választás szempontjai 329
8.8.5. Biológiai igények 329
8.8.6. A termesztés technológiája 330
8.8.7. Irodalom 335
8.9. A talaj nélküli termesztés növényvédelme (Glits Márton — Pénzes Béla) 336
8.9.1. Peszticidterhelés csökkentésének lehetősége a talaj nélküli zöldséghajtatásban 336
8.9.2. Növényvédelem a palántanevelőben 338
8.9.3. A paprika védelme 342
8.9.4. A paradicsom védelme 348
8.9.5. Az uborka védelme 356
8.9.6. A sárgadinnye védelme 360
8.9.7. A tojásgyümölcs védelme 363
8.9.8. A fejes saláta védelme 365
8.9.9. A szamóca védelme 368
8.9.10. Irodalom 372


Terbe István

Terbe István  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 360 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...