Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!
Ingyenes átvétel országosan

Tápanyagtáblázat

Tápanyagtáblázat - Régikönyvek
Tápanyagtáblázat - Régikönyvek Tápanyagtáblázat - Régikönyvek Tápanyagtáblázat - Régikönyvek Tápanyagtáblázat - Régikönyvek Tápanyagtáblázat - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve:
1981
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
10.
Nyomda:
Sylvester János Nyomda
ISBN:
9632411056
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
173 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Előszó 7

I. Táparuyagszükséglet 11
Bevezető 11
A tápanyagszükséglet egyes adatainak részletes indokolása 13
Energia 13
Fehérje 15
Zsír 16
Szénhidrát 17
Vitaminok 18
Ásványi anyagok 20
A tápanyagszükségiét meghatározása 24
Az egészséges ember tápanyagszükségletének változása 26
Terhesség és szoptatás 26
Gyermek- és serdülőkor 27
Felnőttkor 31
Öregkor 34

II. Élelmitinyagaink tápanyagtartalma 40
Bevezetés 40
Élelmianyagaink kalória- és vitamintáblázata 44
Gabonák és gabonatermékek 44
Gabonamagvak, őrlemények és tészták 44
Sütőipari termékek 46
Húsok, belsőségek, húskészítmények 56
Húsok 56
Belsőségek és alapanyagok 58
Húskészítmények 60
Halak és halkészítmények 62


ZoI•ealéklélél: 64
Tej és tejtermékel, 66
Tojás 72
Zöldség- és főzelékfélék 74
Készítmények 76
Száraz hüvelyesek 76
Étkezési gombák 78
Gyümölcsök 78
Gyümölcskészítmények 80
Diófélék, olajos magvak 82
Konzervek és leveskészítmények 84
Konzervek 84
Leveskészítmények 85
Készételek 86
Levesek 86
Főzelékek és köretek 88
Húsok és húsételek 92
Tészták, édességek 96
Meleg tésztaételek 98
Cukrászati készítmények 99
Édesipari termékek 100
Cukorkák I00
Drazsék 101
Csokoládés áruk 101
Csokoládék 101
Nugátok 102
Tartós sütemények 103
Ostyák, nápolyik 103
Egyéb 103
A hagyományos és a korszerű ételkészitési technológiák összeha-
sonlítása, az összetétel alapján 105
Italok összetétele 106
Élehnianyagaink ásványi alkotórészei 108
Makrodemek 108
Gabonamagvak, őrlemények, tészták 108
Sütőipari termékek 108
Húsok 109
Belsőségek és alapanyagok 110
Húskészítmények 111


Tej és tej termékek 112
Tojás 114
Zöldség- és főzelékfélék 114
Száraz hüvelyesek 115
Étkezési gombák 115
Gyümölcsök 115
Gyümölcskészítmények 116
Diófélék, olajos magvak, egyebek 117
Mikroelemek 118
Gabonák és gabonatermékek 118
Húsok 118
Belsőségek 118
Tej 118
Tojás 119
Zöldség- és főzelékfélék 119
Száraz hüvelyesek 120
Gomba 120
Gyümölcsök 120
Vitamin- és szervessav-tartalom 121
Élelmianyagok adermin- (Be-vitamin-) tartalma 121
Élelmianyagok pantoténsav-tartalma 122
Néhány élelatianyag B12-vitamin-tartalma 123
Élelmiszerek (H-vitamin-) tartalma 123
Élelmianyagok E-vitamin-tartalma 126
Hazai gyümölcsök fontosabb szerves savai 127
III. A megbetegedett 'szervezet tápanyagszükséglete 128
Felnőttek tápanyag-szükséglete különféle diétatípusok alkalma-
zása esetén 130
Fehérjeegyenérték-táblázat 132
Élelmianyagok konyhasótartalma 133
Élelmianyagok purintartalma 134
Élelmianyagok rosttartalma 135
A legfontosabb fehérjeforrásaink aminosav-összetétele 136.
Élelmi anyagok szabadaminosav-tartalma 140
Élelmiszerek szterin tartalma és zsírsav-összetétele 143
Néhány élelmianyag koleszterintartalmára vonatkozó tájékoztató
értékek 145
Törzskönyvezett, rendszeres egészségügyi ellenőrzés alatt álló
élelmiszer-készítmények 146
Csecsemők táplálására alkalmas készítmények makro- és mikro-
elem-tartalma 154


A ••ithorbetegek tápanyagszükséglete és diétája 154
Szénhidrátátszárnítási táblázat, 158
Gyümölcsök szénhidrát- és cukoralkohol-tartalma 161

IV. A raktározás és a konyhatechnikai feldolgozás közben keletkező vesztesé-
gek 163
A raktározási veszteségek 163
A technológiai eljárások során keletkező veszteségek 164
Tisztítási veszteség 164
Mosás és áztatás okozta veszteségek 164
Gyorsfagyasztás és előfőzés okozta veszteségek 184
flőkezelés hatására bekövetkező veszteségek 164
Az élelrni anyagok raktározási súlyvesztesége 166
A zöldség-, főzelék- és gyümölcsfélék raktározási vesztesége 168
Zöldségfélék C-vitamin-vesztesége tárolás közben 169
Gyorsfagyasztott zöldség- (főzelék-) félék C-vitamin-tartalmának
százalékos vesztesége tárolás alatt a hőmérséklet függvényé-
ben 169
Gyonsfagyasztott gyümölcsök C-vitamin-tartalmának százalékos
csökkenése tárolás közben I69
A zöldség-, főzelék- és gyümölcsfélék tisztítási vesztesége havi
részletezésben 170
A húsok, halak és a tojás tisztítási vesztesége, 171
A burgonya áztatási vesztesége 171
A zöldségfélék veszteségei előfőzés (blansírozás) közben 171
C-vitamin-veszteség különféle elkészítési eljárások alatt 172
Főzelékek C-vitamin-tartalmának alakulása tárolás alatt 172
Néhány élelmianyag hamuja nyers, illetve főtt állapotban 173

Dr. Tarján Róbert

Dr. Tarján Róbert  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...