Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Tudatos fogyás Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival

Tudatos fogyás - Dr. Audikovszky Mária, Pados Gyula dr. - Régikönyvek
(0 vélemény)

Az orvos szerzőpáros évtizedek óta több tízezer elhízott embernek segített a lefogyásban és a testsúlya megtartásában. A könyvből számos, orvosilag is meglapozott diétát ismerhetünk meg, köztük az eredeti – rövid és hosszú távú – ún. "Pados-diétát". A tájékozódást korszerű táblázatok segítik.

Kiadó:
SpringMed Kiadó Kft.
Kiadás éve:
2008
Nyomda:
Fischerman Kft
ISBN:
9789639695979
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
320 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 21.00cm
Kategória:
Előszó 11
Ajánlás 13
Bevezetés 15
A testsúlycsökkentés nehézségei 18
A diétát abbahagyók magas aránya 20
A visszahízás 21
Téves információk és forrásaik 22
Mit jelent a jojó diéta? 23
Tévhitek a környezetből, a bulvár sajtóból 24
Reklám és biznisz 26
Tudatos fogyás 27
Az elhízás kezelésének négy pillére 27
Az orvos és a dietetikus tanácsainak szerepe 28
Állapotfelmérés és kezelési terv készítése 29
Testsúly adatok 29
Labor adatok 30
Fizikális vizsgálat és anamnézis 32
Kezelési terv 32
Kit kell kezelni? 35
Alma típusú elhízás 35
Nagy kardiometabolikus kockázatú egyén 36
A teljes kardiometabolikus kockázat felmérése 39
Célértékek a fogyásban és a reális célkitűzések 40
Az elhízás kezelésének négy pillére 44
A diéta - a fogyás alapja 46
A kalóriabevitel csökkentése 48
Diétás alapelvek 50
Este kevesebbet! 50
Az elért testsúlycsökkenés fenntartása 51
A zsírbevitel korlátozása (low fat diéta) 52
Energia- és zsír-, vagy zsírkorlátozás? 52
Állati és növényi zsírok 54
A koleszterinbevitel csökkentése 56
Ellentmondó tudományos eredmények az alacsony zsírtartalmú diétáról 57
116 000 ápolónő táplálkozásával szerzett tapasztalatok 58
A szénhidrátok korlátozása (low carb diéták) 60
Glikémiás Index (GI) 60
Az Atkins-diéta előnyei és hátrányai 63
South Beach diéta 66
Orvosilag megalapozatlan és megalapozott diéták 68
Zsírszegény, szénhidrátban gazdag diéták 72
Szénhidrátban szegény diéták (low carb diéták) 73
Egyéb diéták 74
Tudományosan megalapozatlan diéták 76
Az orvosilag megalapozott diéták (Atkins, ZONE, LEARN, ORNISH) összehasonlítása 76
A mediterrán diéta 79
A szénhidrátszegény (low carb), a zsírszegény (low fat) diéta és a mediterrán diéta összehasonlítása 82
Low carb és a low fat diéta összehasonlítása a Szent Imre Kórházban 84
A "Pados-diéta" 85
Amerikai élelmiszer piramisok. Táplálkozási ajánlások a lakosság számára 93
A fehérjebevitel növelése 96
Érvek a fehérjebevitel növelése mellett 97
A Nemzetközi Elhízás Társaság elnöki ajánlása 98
Fehérje- és rostdús, szénhidrátszegény variációk 100
A Magyar Elhízástudományi Társaság kettős ajánlása 101
Tudnivalók a táplálékféleségekről 103
Húsok, húskészítmények 103
Halak 104
Tojás 104
Zsírok, olajok, margarinok 105
Tej és tejtermékek 106
Kenyér, tésztafélék, rostok, édességek 106
Zöldségek, főzelékek, burgonya, rizs 108
Gyümölcsök 109
Italok, zöldség- és gyümölcslevek "fitokomponensek", alkohol 109
A VLCD diéták (Igen alacsony kalóriájú diéták) 112
Hogyan alkalmazható a VLCD (Very Low Calory Diet)? 114
Kiknél nem alkalmazható a VLCD? 115
Kinek javasolt a VLCD? 1416
A VLCD időtartama és eredményessége 117
A hasi zsírszövet csökkentése és mérése 118
A vitamin- és ásványianyag-pótlás jelentősége 119
VLCD típusú fogyókúra lehetőségek hazánkban 126
Testsúlycsökkentő program a Szent Imre Kórházban 126
Mellékhatások a VLCD során 129
A VLCD eredményei 130
Diéta rizikófaktorok jelenlétében 131
Cukorbetegség és a diéta 131
A magas vérnyomás és a diéta 133
A magas vérzsírszint és a diéta 138
A metabonikus szindróma és a diéta 140
Az életmód megváltoztatása (Magatartás-viselkedés terápia) 143
Önkontroll, csoportos fogyás 144
A csoportos program előnyei 145
Pszichológiai módszerek a diéta betartásában 146
Alapszabályok a diétázás során 146
Mit kell még tudnunk? - Táplálkozási alapismeretek 148
A diéta ideje alatt tartandó kalória kiszámítása 149
Tűzzünk ki reális célokat! 150
Miből álljon a diéta? 150
Tiltás helyett ajánlás 151
A motiváció, mint alapeszköz 152
Az étkezések napszaki elosztása 153
Pszichológiai segítség 154
Fizikai tréning 157
Gyógyszeres és műtéti kezelés 163
Az elhízás gyógyszeres kezelése 163
Egy kis történelmi áttekintés 163
A telítettségérzést fokozó szibutramin 164
A zsírfelszívódás gátlása orlisztáttal 167
Többirányú hatás rimonabanttal 168
Gyógyszeres kezelés elhízott metabolikus szindrómásoknál 170
Az elhízás sebészi kezelése 173
Az elhízás kezelésétől várható eredmények 177
Orvosi kifejezések szótára 181
Receptek 185
Dr. Audikovszky Éva és Németh Erika receptjei 186
Függelék 255
Hosszú távú testsúlycsökkentő program kalóriaszámolás nélkül 256
Néhány táplálék koleszterin- és kalóriatartalma 260
Mértékegység táblázat 271
Néhány élelmianyag és élelmiszer besorolása glikémiás indexük szerint 272
Néhány élelmiszer, étel glikémiás indexe 273
Élelmiszerek energia, fehérje, zsír és szénhidrát tartalma 274
Hasznos információk 289
Ajánlott irodalom 290
Együttműködő partnerek 293
Hasznos címek, linkek 301
Lipidközpontok listája 305
A SpringMed Kiadó kiadványai 312
A SpringMed Kiadó kiadványainak elérhetősége 319
Mellékletek
Testtömeg-index táblázat, SCORE kockázatbecslő tábla
A III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása. A nagy rizikófaktorok területén javasolt kezeléssel elérendő célértékek.

Dr. Audikovszky Mária

Dr. Audikovszky Mária  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...