Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Tudatos fogyás Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival

Tudatos fogyás - Dr. Audikovszky Mária, Pados Gyula dr. - Régikönyvek
Tudatos fogyás - Régikönyvek Tudatos fogyás - Régikönyvek Tudatos fogyás - Régikönyvek Tudatos fogyás - Régikönyvek Tudatos fogyás - Régikönyvek Tudatos fogyás - Régikönyvek Tudatos fogyás - Régikönyvek
(0 vélemény)

A modern világ egyik legnagyobb rákfenéje, hogy túlhajszoltak vagyunk, keveset mozgunk és ehhez képest sok és kalóriadús ételeket fogyasztunk. Mi is ennek az eredménye? Az elhízás, amely ma már "népbetegségnek" számít. A betegség szó sajnos sok esetben helytálló, hiszen a súlyos fokú elhízás nagyon sok baj okozója lehet. Az elhízás problémájával foglalkozó orvos szerzőpáros évtizedek óta több tízezer elhízott embernek segített a lefogyásban és a testsúlya megtartásában. Miért olyan nagy a diétát abbahagyók száma? Melyek a célértékek és a reális célkitűzések a fogyásban? Mik az elhízás kezelésének alappillérei? A könyvből nemcsak "csodadiétákat", hanem számos orvosilag megalapozottat ismerhetünk meg, köztük az eredeti - kombinált rövid és hosszú távú - ún. "Pados-diétát", melyek alapján magunk is könnyen dönthetünk, hogy a nagy kínálatból gondosabban, tudatosabban kell a tartós eredmény érdekében választanunk.

Kiadó:
SpringMed Kiadó Kft.
Kiadás éve:
2011
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pátria Nyomda Zrt.
ISBN:
9789639914797
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
280
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 21.00cm
Kategória:
ELŐSZÓ 11
AJÁNLÁS 13
BEVEZETÉS 15
A TESTSÚLYCSÖKKENTÉS NEHÉZSÉGEI 18
A diétát abbahagyók magas aránya 20
A visszahízás 21
Téves információk és forrásaik 22
Mit jelent a jojó diéta? 23
Tévhitek a környezetből, a bulvársajtóból 24
Reklám és biznisz 26
TUDATOS FOGYÁS 27
Az elhízás kezelésének négy pillére 27
Az orvos és a dietetikus tanácsainak szerepe 28
Állapotfelmérés és kezelési terv készítése 29
Testsúly adatok 29
Labor adatok 30
Fizikális vizsgálat és anamnézis 32
Kezelési terv 32
Kit kell kezelni? 33
Alma típusú elhízás 33


Nagy kardiometabolikus kockázatú egyén 34
A teljes kardiometabolikus kockázat felmérése 37
Célértékek a fogyásban és a reális célkitűzések 38

AZ ELHÍZÁS KEZELÉSÉNEK NÉGY PILLÉRE 39

A diéta — a fogyás alapja 42
A kalóriabevitel csökkentése 44
Diétás alapelvek 46
Este kevesebbet! 46
Az elért testsúlycsökkenés fenntartása 47
A zsírbevitel korlátozása (low fat diéta) 48
Energia- és zsír-, vagy csak zsírkorlátozás? 48
Állati és növényi zsírok 50
A koleszterinbevitel csökkentése 52
Ellentmondó tudományos eredmények
az alacsony zsírtartalmú diétáról 53
116 000 ápolónő táplálkozásával
szerzett tapasztalatok 54
A szénhidrátok korlátozása (low carb diéták) 56
Glikémiás Index (GI) 56
Az Atkins-diéta előnyei és hátrányai 59
LOWCARBEurope diéta 62
South Beach diéta 62
Orvosilag megalapozatlan és megalapozott diéták. . 64
Zsírszegény, szénhidrátban gazdag diéták 68
Szénhidrátban szegény diéták (low carb diéták). . 69


Egyéb diéták 70
Tudományosan megalapozatlan diéták 72
Az orvosilag megalapozott diéták (Atkins, Zone,
Learn, Ornish) összehasonlítása 72
A mediterrán diéta 75
A szénhidrátszegény (low carb), a zsírszegény
(low fat) diéta és a mediterrán diéta
összehasonlítása 78
Low carb és a low fat diéta összehasonlítása
a Szent Imre Kórházban 81
A „Pados-diéta" 82
Amerikai élelmiszer piramisok.
Táplálkozási ajánlások a lakosság számára 90
A fehérjebevitel növelése 93
Érvek a fehérjebevitel növelése mellett 94
A Nemzetközi Elhízás Társaság elnöki ajánlása. . . 95
Fehérje- és rostdús, szénhidrátszegény variációk. . 97
A Magyar Elhízástudományi Társaság
kettős ajánlása 98
Tudnivalók a táplálékféleségekről 99
Húsok, húskészítmények 99
Halak 100
Tojás 100
Zsírok, olajok, margarinok 101
Tej és tejtermékek 102
Lisztek, kenyér, tésztafélék, rostok, édességek . . . 103
Zöldségek, főzelékek, burgonya, rizs 106


Gyümölcsök 107
Italok, zöldség- és gyümölcslevek,
„fitokomponensek", alkohol 107
A VLCD diéták (Igen alacsony kalóriájú diéták) 110
Hogyan alkalmazható a VLCD
(Very Low Calory Diet)? 112
Kiknél nem alkalmazható a VLCD? 113
Kinek javasolt a VLCD? 114
A VLCD időtartama és eredményessége 115
A hasi zsírszövet csökkentése és mérése 116
A vitamin- és ásványianyag-pótlás jelentősége . . . . 117
VLCD típusú fogyókúra lehetőségei hazánkban . . 123
Testsúlycsökkentő program
a Szent Imre Kórházban 124
Mellékhatások a VLCD során 126
A VLCD eredményei 127
Diéta rizikófaktorok jelenlétében 128
Cukorbetegség és a diéta 128
A magas vérnyomás és a diéta 130
A magas vérzsírszint és a diéta 135
A metabolikus szindróma és a diéta 137

Az életmód megváltoztatása
(Magatartás- és viselkedésterápia) 140
Önkontroll, csoportos fogyás 141
A csoportos program előnyei 142
Pszichológiai módszerek a diéta betartásában 143


Alapszabályok a diétázás során 143
Mit kell még tudnunk? — Táplálkozási
alapismeretek 145
A diéta ideje alatt tartandó kalória
kiszámítása 146
Tűzzünk ki reális célokat! 147
Miből álljon a diéta? 147
Tiltás helyett ajánlás 148
A motiváció, mint alapeszköz 149
Az étkezések napszaki elosztása 150
Pszichológiai segítség 151

Fizikai tréning 153

Gyógyszeres és műtéti kezelés 159
Az elhízás gyógyszeres kezelése 159
Egy kis történelmi áttekintés 159
Visszavont gyógyszerek 160
A zsírfelszívódás gátlása orlisztáttal 162
Egyéb gyógyszeres lehetőségek 164
Gyógyszeres kezelés elhízott metabolikus
szindrómásoknál 165
Az elhízás sebészi kezelése 168

Az elhízás kezelésétől várható eredmények 173
Szójegyzék — orvosi kifejezések szótára 176


RECEPTEK 179
Dr. Audikovszky Mária és Németh Erika receptjei

FÜGGELÉK 237
Hosszú távú testsúlycsökkentő program
kalóriaszámolás nélkül 238
Mértékegység táblázat 242
Néhány élelmianyag és élelmiszer besorolása
glikémiás indexük szerint 243
Néhány élelmiszer, étel glikémiás indexe 244
Tápanyagtáblázat-kivonat: élelmiszerek
energia, fehérje, zsír és szénhidrát tartalma 244

HASZNOS INFORMÁCIÓK 259
Ajánlott irodalom 260
Együttműködő partnerek 262
Hasznos címek, linkek 269
Lipidközpontok listája 270
A SpringMed Kiadó kiadványai és terjesztés 270

MELLÉKLETEK
Testtömeg-index táblázat, SCORE kockázatbecslő tábla
A III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia
ajánlása. A nagy rizikófaktorok területén javasolt
kezeléssel elérendő célértékek.

Dr. Audikovszky Mária

Dr. Audikovszky Mária  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...