Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Vallomások és gondolatok

Vallomások és gondolatok - Eötvös József - Régikönyvek
Vallomások és gondolatok - Régikönyvek Vallomások és gondolatok - Régikönyvek
(0 vélemény)

Kötetünk Eötvös József aforizmáit, rövidebb, töredékes eszmefuttatásait és életrajzi jellegű naplójegyzeteit tartalmazza. A feljegyzések túlnyomó többségének eredeti fogalmazványa is fennmaradt: Eötvös noteszaiban és más kézirataiban. A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Kézirattárában tizenegy jegyzetfüzet - az 1831-1863 közötti időszakból - és egy - legkésőbb 1836-ban keletkezett - 12 lapnyi iratcsomó található. Az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattára őrzi az 1864-1870 között használt hat noteszt, valamint az ugyancsak ekkorra datálható Axiómák feliratú dossziét, és az 1859-1860 körül született állam- és társadalombölcseleti töredékeket. Az itteni Eötvös-hagyaték egyéb iratai közül is számos aforisztikus feljegyzés került elő, az 1850-60-as évekből. Eötvös egykori könyvtárának - amely jelenleg az MTA Irodalomtudományi Intézetében olvasható. Sajnálatos módon mindmáig nem bukkant fel az 1837-39-ben írt svájci útinapló, amelyről az író levelei tudósítanak. Szembetűnő az is, hogy az 1840-es évek második feléből jóformán alig maradt fenn aforizma. Nem ismerjük a nyomtatásban megjelent gondolatok egy részének kéziratát sem.

Sorozatcím:
Eötvös József művei
Borító tervezők:
Ginács László
Kiadó:
Magyar Helikon
Kiadás éve:
1977
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Dürer Nyomda
Kötés típusa:
nyl-kötés
Terjedelem:
919 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.50cm, Magasság: 18.50cm
Súly:
0.70kg
Kategória:

Eötvös József

1813 - 1871
Vásárosnaményi báró Eötvös József (Buda, 1813. szeptember 3. – Pest, 1871. február 2.) magyar jogász, író, a Batthyány-kormány, majd az Andrássy-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság elnöke, Eötvös Ignác politikus fia, Eötvös Loránd fizikus apja.

Eötvös József  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 600 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...