Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Zeusz küszöbén

Zeusz küszöbén - Szabó Magda - Régikönyvek
(2 vélemény)

1966 július-augusztusában hat hétig járta Görögország tájait Szabó Magda, s az utazás élményeiből született meg a "Hullámok kergetésé"-nek ikerkönyve: a "Zeusz küszöbén". Műfajilag is azonosak, az író mindkettőt ugyanazon elemekből ötvözte: útirajz, naplóhangütésű esszé, vallomás és emlékezés olvad össze bennük lírai és szubjektív elbeszéléssé. A könyv Hellász napsütötte tájait idézi fel ellenállhatatlan erővel, elsősorban a régi Hellászét: az Akropoliszt, Argolisz komor vidékén Mykéné romjait, a híres Oroszlán-kaput és a királysírokat, majd a csodálatos akusztikájú Epidauroszt, Árkádia gyöngyét: Olympiát, Apollo isten híres jóshelyét: Delphit és a Parnasszus ormainak mitikus látványát. Aztán Kréta szigetére kísérjük az írót, Minósz király hajdani palotájába, a knósszoszi labirintusba, majd Rhodosz és Kósz szigete tárul elénk a mediterrán vidék illatainak és színeinek forró zuhatagában. A múzeumok holt emlékei megelevenednek a mitológiai és az antik történelem varázslatos légkörében, s felébresztik a magyar irodalom antik hagyományait is. Az író emlékezik és emlékeztet a magyar Larissza költőjére: Berzsenyire; Arany Jánosra, Arisztophanész fordítójára, s a haza így kapcsolódik bele legjobbjaink nosztalgikus hagyományaival az emberiség kultúrájának nagy áramkörébe. Szabó Magda életből ellesett apró jelenetekkel, jellegzetes arcok találó rajzával, friss humorral és játékossággal teszi villódzóvá s nyugtalanul pezsgővé útirajzát. Még az utazás viszontagságait is mulatságos sorozattá kapcsolja össze. Az olympiai múzeumban " megsérti" Apollót, s ettől kezdve a bosszúálló isten kellemetlenségek sorát zúdítja rá. A "Zeusz küszöbén" a máig eleven görög kultúra hagyományait idézi fel hangulatosan és érzékletesen. Hatását fokozza az olvasó eszmélése is, hogy ez a régi kultúra, valamennyiünk kultúrája tökéletesen ellentétben áll mindazzal, ami napjainkban Görögországban történik.

Borító tervezők:
Lóránt Lilla
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1968
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
308 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 18.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
A szűz istennő városában. Aphrodite forrásánál. Arany álarc és Hegeso síremléke. A békák. Az Akropoliszon. Az apostol és az eumenidák. Az agorán. Barátok, Phaléron 9
Az istenek nyomában: Korinthosz, Mykéné, Epidaurosz, Olympia, Delphi 77
Készülődés a szigetekre. A holtak útján. Búcsú 150
Az Égei-tengeren. Minósz királynál 162
Rhodoszban. Nándor kutya 197
Kiránduláson: Philerimosz, Kameirosz. A Pillangók Völgyében 238
Hippokratész szigetén 257
Ismét a tengeren. Pireuszi éjszaka. Athénban. Búcsú az istenektől 287

Szabó Magda

1917 - 2007
Szabó Magda (Debrecen, 1917. október 5. – Kerepes, 2007. november 19.) Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító.

Szabó Magda  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1984
Antikvár könyv
1 000 Ft 800 Ft
akár 50%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1960
Antikvár könyv
1 800 Ft 1 440 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (2017Jaffa Kiadó) 2020. 09. 16. 23:25

    Szabó Magda egyik kedvelt szerzőm, szeretem a műveit és egyike a legjobb írónőknek. Akár ifjúsági akár felnőtt olvasóknak ír. Ajánlom mindenkinek.

  • (1984Szépirodalmi Könyvkiadó) 2018. 10. 06. 14:39

    Annyira jól kezdődött tegnap este Szabó Magda igazán bensőséges útleírása görögországi utazásukról férjével, Szobotka Tiborral, hogy most azonnal – amikor a mai nap először hosszabb lélegzetet vehetek – leírom. Túl azon, hogy ki tud manapság hat hetes nyári szabadságra menni, meg hogy már senki sem a MATÁV-val, – kicsordultak a könnyeim kacagás közben, amikor a Rémületes Külsejű Szürkével való kalandjukat megörökítette. Mert ugye a mában interneten keresztül néhány kattintás csak, hogy szállást foglalj Athénban, de ők a 60-as években csak hosszas éjszakai vándorlást követően kaptak egy szobát a 18. szállodában. (Szobotka 17-ben kudarcot vallott!) Az egykori tipikus magyar turistákhoz illő csetlő-botló íróházaspár kalandjai göröghonban azért is vonzóak, mert Szabó Magda ógörög tapasztalataival szembesítve a tegnapi valóságot, érzéseiről is gazdagon beszámol a történések során, s ahogy olvasom, volt miről…