Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A holdgyémánt

A holdgyémánt - Collins, William Wilkie - Régikönyvek
(2 vélemény)
Sorozatcím:
Örökzöld könyvek
Fordítók:
Kiss Ferencné
Borító tervezők:
Szabó Árpád
Kiadó:
Móra
Kiadás éve:
1989
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Dabasi Nyomda
ISBN:
9631165124
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
263 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 22.00cm
Súly:
0.10kg
Kategória:

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1967Ifjúsági Könyvkiadó Bukarest) 2020.05.15. 17:50

    Wilkie Collins a 19. század kitűnő regényírója, az ún. szenzációregény klasszikusa. Ez a regénye a fikció szerint visszaemlékezések sorából áll, amelyek egy rejtélyes gyémántlopás felderítésére irányulnak. A klasszikus detektívtörténet egyfajta előfutáraként is olvasható, Cuff felügyelő alakja nagyon emlékezetes. Collins igazán jó tollú író, és bár e fordítás nem teljes, a regény atmoszféráját és nyelviségét élvezetesen tolmácsolja. Ma sajnos kevés Collins-regény fordítása van forgalomban (A fehér ruhás nőt is érdemes elolvasni), úgyhogy ez mindenképpen örvendetes.

  • (1989Európa Könyvkiadó) 2020.05.08. 10:59

    Wilkie Collins a XIX. századi angol irodalom egyik legjelentősebb alkotója, termékeny író volt. Magyar fordításban több műve megjelent még a II. világháború előtt, de ezek már viszonylag nehezen hozzáférhetők. A Holdgyémánt e magyar fordítása ugyan rövidített, de a regény (annak története és egész atmoszférája) jól tolmácsolja az eredetit. (A fehér ruhás nőnek is van újabb magyar fordítása, az is kitűnő regény.) Wilkie Collins jó barátja és kollégája volt Dickensnek, az ún. szenzációregény műfajának talán legjelentősebb alkotója, megújítója. A regény egyik legérdekesebb poétikai megoldása, hogy (a fikció szerint) a történet résztvevőinek feljegyzéseiből áll. Így a történetet több nézőpontból formálja meg a szöveg, emlékezetes karakterekkel. A cselekmény középpontjában a címben szereplő, egyedülállóan értékes gyémánt ellopása áll. Nem "klasszikus" detektívtörténet, bár annak egyfajta - kitűnő - előzményeként is olvasható, számomra talán ebből a szempontból volt a legérdekesebb.