Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Dávid király krónikája

Dávid király krónikája - Stefan Heym - Régikönyvek
(2 vélemény)

A bibliai Salamon király Jeruzsálembe hívatja világtól elzárt, kies otthonának nyugalmából Ethán történettudóst, hogy nagy és kitüntető feladattal bízza meg. Az uralkodó atyjának, a dinasztiaalapító Dávidnak krónikáját kell megírnia, örök időkre szolgáló tanulságul. Ethán lelkesen munkához lát, de hamarosan váratlan akadályokba ütközik. Az előkerülő adatok, a még élő szemtanúk vallomásai semmiképpen nem támasztják alá azt a legendát, amelyet Salamon és udvara bizonyítani óhajtana. Ahogy telnek-múlnak a hónapok, úgy szakadozik fel a magasztos történet szövete, s egyre több kínos tény kerül napvilágra. Vajon a nyilvánosság elé kell-e tárni őket? Ethán igyekszik összeegyeztetni írástudói lelkiismeretét a kínálkozó karrier lehetőségével. Mivel mindennek megvan a maga ára, rájön, hogy ez az, ami nem sikerülhet. Lassanként nemcsak pályafutásának dicsőségéről kell lemondania, de veszélybe kerülhet szerelme, szerény vagyona és puszta élete is. S mikor dolgavégezetlenül, kifosztva és megcsúfolva távozik Jeruzsálemből, maga is tudja már, hogy nincs középút, nincs mód felemás tisztességre: az embernek választania kell igaz és hamis között. A Biblia színterein játszódó regény olyan kérdéseket feszeget, amelyek mai is, mindenkor érvényesek.

Fordítók:
Görög Lívia
Borító tervezők:
Engel Tevan István
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1977
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második kiadás
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9630710838
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
282 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:

Stefan Heym

Stefan Heym  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft
30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1960
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft
akár 50%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1976Európa Könyvkiadó) 2018.08.27. 23:43

    Azt hiszem, most harmadszor vettem meg ezt a könyvet, az előző példányokat kölcsönadtam, és nem adták vissza többet. A könyv a hatalom és az írástudók viszonyát boncolgatja egy bibliai környezetben, Salamon király íratja meg apja, Dávid király krónikáját Ethán nevű írástudójával, akinek nem áll módjában elhárítani a "kegyet". A könyv valódi biblia elemzésként is szolgálhat, egyes részei tökéletesen felfedik az ellentmondásokat Dávid király történetében. Másrészt gyilkos humorral mutatja be, milyen őrülten nehéz igazat mondani egy zsarnoki, véres királyról, különösen egy olyan krónikában, amit egy másik zsarnok rendelt meg. És, vajon megéri-e? Miért küzd egyáltalán az írástudó, hogy megmutassa az igazságot például Betsábe és Uriás vagy Támár történetében? Többszörelolvastam már ezt a könyvet, de képtelen vagyok rájönni, hogy tudta az író annyi meleg humorral, vagy olykor maró szarkazmussal, de sosem elkeseredetten elmondani ezt a véres és kegyetlen történetet. Zseniális. Lenyűgöző.

  • (1976Európa Könyvkiadó) 2017.12.11. 16:51

    Fogalmam sem volt, – amikor belekezdtem a könyvbe – ki volt ez a Stefan Heym. A Dávid Király krónikája c. könyvének története Kr. e. 970 körül, bölcs Salamon király idejében játszódik. Dávid király fia a bölcs Salamon felkéri a kor egyik elismert íróját Ethant, hogy írja meg apja hiteles krónikáját. Ethan nyomozása során feltárja az igazságot és a sötét valóságot, hogy Dávid király nem is volt annyira szent és dicső, mint ahogy azt Salamon és udvara feltüntetni szeretné. Természetesen Ethan az igazságot szeretné megírni, de a bölcs Salamon ezt nem engedheti meg. A Krónikás így saját sorsát teszi kockára, teljesen megtörik, elveszik mindenét és elhallgattatják. A hatalom tökéletes ismerete és működése gyakorlatának átlátása, az értelmiség oldalak és pártok-közisége, azaz egy időtlen mondanivaló sugárzik a műből.
    Az érdekes az, hogy ez a mű az NDK rendszerében, Ulbricht, ill. Honecker-korszakában született. Persze a „dicső” kultúrpolitikusok ott is zaklatták az írót.