Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Magyar alkotmánytörténet

Magyar alkotmánytörténet - Mezey Barna - Régikönyvek
(2 vélemény)

Az alkotmány történeti felfogása, mely nem a kartális megfogalmazódáshoz köti a constitutiót, hanem az állami élet szerves fejlõdésében kialakuló és érvényesülõ általános alkotmányos elvek jelenlétéhez, képezi a Magyar alkotmánytörténet szerkesztési koncepciójának alapelvét.A zömében Budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem magyar jogtörténészei által írott munka a magyarság nemzetségi, törzsi és törzsszövetségi szervezõdésétõl a nomád állammodell kialakulásán és mûködésén át vezeti az alkotmánytörténet folyamatát a Kárpát-medencében megalapított keresztény magyar állam kiépítéséig. Majd ezt követõen a patrimoniális, a rendi képviseleti, az abszolút és alkotmányos monarchia, a parlamentáris királyság és végül a magyar köztársaságok modelljeinek elemzésével teszi teljessé a képet a magyar alkotmányfejlõdésrõl. A kötet tudatosan vállalt szerkesztõi elve, hogy csak kevéssé követi a kronologikus rendet, ehelyett a magyar joghistoria történetének jellemzõ alkotmányos jogfolytonosságára helyezve a hangsúlyt a közjogi intézmények (országgyűlés, államfõ, központi és helyiközigazgatás, törvénykezési szervek) feldolgozásával rajzolja meg a magyar alkotmánytörténet tablóját. Ezzel lehetõvé teszi az olvasó számára, hogy megszabadulva a köz- és politikatörténet szokásos cenzúráinak bilincsétõl a maguk folytonosságában ismerje meg olyan jellegzetesen évszázadokon át nyúló intézményeket, mint a szent korona tana, a királyi hatalom és jogkör alakulása, a magyar országgyûlés fejlõdése, a vármegyék története. A kötet olvasója így egészében szemlélteti a magyar alkotmányosság és közjog történeti fejlõdését.

Kiadó:
Osiris Kiadó
Kiadás éve:
2003
ISBN:
9789633895320
Terjedelem:
516 oldal
Nyelv:
magyar
Kategória:

Mezey Barna

1953 -
Mezey Barna (Debrecen, 1953. május 27.–) magyar jogtörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A magyar alkotmány- és jogtörténet jelentős tudósa. 2000 és 2008 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar dékánja, 2010. augusztus 1-jétől az ELTE rektora. 2012. július 1-jétől a Magyar Rektori Konferencia elnöke.

Mezey Barna  további könyvei

Az Ön véleménye

Vélemények a könyvről

  • (2002Osiris Kiadó) 2018.10.09. 22:37

    A könyv rövid áttekintést nyújt a magyar alkotmányjogtörténetről. Nemcsak egyetemistáknak, hanem kutatóknak is érdemes forgatni. Viszont van benn néhány hiba, elírás.

  • (2003Osiris Kiadó) 2016.12.17. 9:39

    Magyar jogtörihez elengedhetetlen...