Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Pálinkafőzés Kézikönyv kisüzemek számára

Pálinkafőzés - Dr. Sólyom Lajos (szerk.) - Régikönyvek
Pálinkafőzés - Régikönyvek Pálinkafőzés - Régikönyvek Pálinkafőzés - Régikönyvek Pálinkafőzés - Régikönyvek Pálinkafőzés - Régikönyvek Pálinkafőzés - Régikönyvek Pálinkafőzés - Régikönyvek Pálinkafőzés - Régikönyvek Pálinkafőzés - Régikönyvek
(1 vélemény)
Borító tervezők:
Dietz Gusztáv
Kiadó:
Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás éve:
1986
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Dabasi Nyomda
ISBN:
963232210X
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
309 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.70kg
Kategória:
Előszó

A szeszes (alkoholos) erjedés története

A szesz- és pálinkafőzés első átfogó szabályozása 19
A pálinkakészletek növekedése, a szabályozás módosításai 20
A feles főzés megszüntetése 24
A szeszfőző kapacitás csökkenése 25
Magánszemély is létesíthet szeszfözdét 26
A pálinka minöségének javítása, kötelező minőségvizsgálat 28

A gyümölcsszeszfőzdék területi elhelyezkedése, irányítása,
kapacitása, feladata

A gyümölcsszeszipar alapanyagai
Leggyakoribb gyümölcsök 37
Alma (Malus) 37
Cseresznye (Prunus) 38
Eper (Morus) 39
Kajszibarack (Prunus) 39
Körte (Pyrus) 39
Meggy (Prunus) 40
Őszibarack (Prunus) 40
Szilva (Prunus) 41
Egyéb gyümölcsök 41
Áfonya (Vaccinium) 41
Berkenye (Sorbus) 41
Bodza (Sambucus) 41
Boróka (Juniperus) 42
Málna (Rubus idaeus) 42
Szeder (Rubus) 42
Vegyes gyümölcs 42
Borgazdasági termékek 46
Bor 46
Szőlőtörköly 47
Borseprő 47
Egyéb alapanyagok 50


Az alapanyagok átvétele és előkészítése a cefrézéshez

Az alapanyagok átvétele 52
Gyümölcsök átvétele 52
Borgazdasági termékek átvétele 55
Gyümölcsök előkészítése a cefrézéshez 56
Átválogatás 56
Mosás 57
Magozás, száreltávolítás 58
Aprítás, zúzás 60
Préselés 62
Pektinbontás 64
Erjesztést elősegítő anyagok 65
Savbeállítás 65
Élesztőadagolás 66
A levegővel való érintkezés kizárása 66
Hőmérséklet beállítása 67
Különleges erjesztési eljárások 68

A cefre erjesztése

Az erjedés elmélete 70
Az élesztősejtek jellemzői 70
Alak, méret, szerkezet, összetétel 71
Az élesztők szaporodása 72
Az élesztők enzimjei 72
Az élesztők tápanyagszükséglete 74
Az élesztők működésének feltételei 75
Az élesztők gyakorlati felosztása 76
Baktériumok, penészek és káros hatásuk 77

Az erjesztés vezetése

Erjesztőhelyiségek 80
Erjesztőedények 81
A cefre beoltása 82
Irányított erjesztés 83
Laboratóriumi egysejtkultúra készítése 84
Üzemi színtenyészet készítése 84
Üzemi erjesztés 86
Előerjedés 86
Főerjedés (zajos erjedés) 86
Utóerjedés 87
,•rjedés folyamán bekövetkező változások 87
gásos erjesztés 89
A te:':•e védelme 90


A lepárlás

A kierjedt cefre összetétele, lepárlásának célja 91
A lepárlás elmélete 92
Párolgás, forrás, forráspont 92
Elgőzölögtetés, cseppfolyósítás 92
Folyadékelegyek viselkedése forraláskor
Alkohol—víz elegyek lepárlása 93
Az alkoholkoncentráció változása 94
A forráspont változása 96
Módszerek az alkoholkoncentráció növelésére 96
Többszöri desztilláció 96
Rektifikáció 96
Deflegmáció 97
Mellékalkotórészek elválasztása 97
Tisztulási hányados 97
Lepárlókészülékek és -berendezések 97
Szerkezeti anyagok 99
A kisüst rendszerű lepárlókészülék 100
Lepárlókészülék egy művelettel történő lepárlás céljára 109
Szakaszos, oszloprendszerű lepárlókészülék 110
Folytonos üzemű borlepárló berendezés 111
Vákuumos lepárlóberendezés 112
A lepárlás műveletei 115
A cefre lepárlása 115
Az alszesz összetétele, jellemzése 118
Az alszesz finomítása 118
A finomítvány (középpárlat) összetétele, jellemzése 120
Az elő- és az utópárlat feldolgozása 120
Hibák a lepárláskor 120
Főzés és finomítás egyetlen művelettel 122
A folytonos üzemű berendezések kezelése 123
Vákuumos lepárlás 124
Lepárlóberendezések tisztítása 125

Befejező gyártási műveletek

Érlelés 126
Az érlelés fizikai folyamatai 127
Az érlelés kémiai folyamatai 130
Az érlelés idötartama, érlelésgyorsítási törekvések 131
A pálinka derítése, szűrése 132
Derítés 133
Szűrés 135
Raktározás 137
Raktárak, tárolóeszközök 137
Hordók, tartályok hitelesítése 142
Pálinka továbbítása szivattyúkkal 142
A szeszfok megváltoztatása 144
Készletfelvétel 148
Töltés, palack ozás 151
Hordók töltése 151


Demizsonok, műanyag kannák töltése 152
Palackozás 154
Gyümölcsszeszipari melléktermékek és hulladékok hasznosítása 155
A környezet kötelező védelme 157

Gyümölcsszeszipari vizsgálati módszerek
Gyümölcscefrék vizsgálata 163
Extrakttartalom (cukortartalom) meghatározása 163
Maradék cukortartalom meghatározása Bertrand-módszerrel 165
Alkoholtartalom meghatározása Malligand-fokolóval 165
A hígításhoz használt víz vizsgálata 167
A víz lúgosságának meghatározása 167
A víz keménységének meghatározása 167
Késztermék vizsgálata 168
Alkoholtartalom meghatározása 168
Egyéb anyagok meghatározása 171
Érzékszervi vizsgálat 174

A pálinkahibák eredete, megelőzése, javítása
Az alapanyagok elökészítéséböl, a cefrézés és az erjesztés helytelen vezetéséből eredő hibák 180
Ecetsavas szag és iz 180
Ecetsavas etil-észter jelleg 181
Penészes, dohos szag és íz 181
Kén-hidrogénes szag 181
Akroleinre jellemző, csípős, szúrós szag, íz 182
Vajsavas jelleg 183
A technológia hibás vezetése a cefrézéskor 183
Keserűmandula-illat és -íz (ciántartalom) 183
Kén-dioxidra (kénessav) emlékeztető, szúrós szag 184
Metil-alkohol jelenléte 185
Drogos, kesernyés íz 185
Zamatanyagban szegény, aromacsökkenéses termék 186
Nem megfelelő tárolóedényzet, illetve technológia alkalmazása 186
Fémes, fanyar íz 186
Kátrányos jellegű szag és íz 187
Színhiba 187
Zavarosodás, opálosodás 187

A szeszfőzde karbantartása, energia- és vízgazdálkodása
A szeszfözde karbantartása 192
Az üzemi, folyamatos karbantartás 192
Évenként ismétlődő nagy karbantartás 194
Energiagazdálkodás a szeszfőzdékben 195
Földgáz 196
Tüzelőolaj 196
Propán-bután (PB-) gáz 196
Szén 196
Tűzi fa 197
Tüzeléstechnikai alapismeretek 197
A cefrefőzés tüzelőanyag-szükséglete 199


A finomítás tüzelőanyag-szükséglete 199
A szeszfőzdék vizgazdálkodása 202
Szeszfőzdék hűtővízigényének számítása 203

A szesz előállítására, forgalomba hozatalára,
jövedéki ellenőrzésére és adóztatására
vonatkozó rendelkezések
Általános rendelkezések 206
A szeszjövedék 206
Ellenőrző szervek 208
Az ellenőrzéssel járó jogok és kötelezettségek 208
Üzemeltetők kötelezettségei 210

A szesz adóztatása
Adókötelezettség 211
Szeszadófizetési kötelezettség 211
Adómentesség 212
Adóalap 213
Adótételek 214
Adó jellegű bírság 215
Az adófizetés módja és határideje 215
Egyéb adózási rendelkezések 217

Szesz (pálinka) előállításának feltételei

Pálinka előállítására jogosultak 218
Üzemben tartási engedély 218
Magánszeszfőzde üzemben tartási engedélye 219
Raktár vagy palackozó létesítése 219
Üzemben tartási engedélyek nyilvántartása 220
Üzemben tartási jog megszűnése 220
Felelős üzemvezető 220
Szesz (pálinka) előállítására alkalmas készülékek bejelentése 221
Szeszfőzdék üzemi berendezése 222
Fözöüst 222
Finomítóüst 225
Szeszpáracsövek 225
Hűtőkészülékek 226
összekötőcső 226
Légcső 227
Szűrőkészülék 227
Epruvetta 228
Alszeszgyűjtő edény 229
Elő- és utópárlatgyűjtő edény 231
Levegöztető és a torlasztást megakadályozó csörendszer 231
Pálinka-kifolyócső 232
Szeszmérő gép 232
Hivatalos zár, műszaki leírás 236


Hivatalos zár alkalmazása 236
Műszaki leírás 236
Hivatalos zár levétele 237

Szesz (pálinka) előállítása
Az előállítás megkezdése 238
Feldolgozható alapanyagok 238
Pálinka előállításának módja 239
Kereskedelmi pálinkafőzés 239
Pálinkabérfőzés 240
Pálinka kiadása a főzetőnek 240
Pálinkabérfőzés díja 241
Tüzelőanyag-adás 241
Pálinka minősítése 242
Pálinka házasítása 242
Elő- és utópárlat 243
Végleges elő- és utópárlat 243
Újrafinomítás 243
Mennyiség megállapítása 244
Mintavétel, vegyvizsgálat 246
Szesztermelési napló 247
Időszaki elszámolás 249
Résztermelés megállapítása 251
A szesz tárolása 251
Készletfelvétel 252
Számadás, zárlat 253
Többletek és hiányok elszámolása 253
Veszteségnormák alkalmazása 254
Termelési veszteség 254
Finomítási veszteség 255
Raktározási veszteség 255
Palackozási veszteség 256
Szállítási veszteség 256

A szesz forgalomba hozatala
Forgalomba hozatal 257
Szállítás 258
Raktárközi forgalom 258
Értékesítési forgalom 259
A származás igazolása 259
Vegyes rendelkezések 260
A lefoglalt és elkobzott szesz értékesítése 260
Megsemmisülés 261
A szesz megsemmisítése 261

A kisiparosokra vonatkozó rendeletek, jogszabályok

A kisipar célja, a kisipari tevékenység fogalma 262
Iparjogosítvány kiadása 263
Iparhatóságok 264


Az iparjogosítvány kiváltása 264
Az ipargyakorlás szabályai 266
Telephely 266
Az ipargyakorlás megkezdése 266
Ipar szüneteltetése 267
Munkakiadás 267
Az ipar gyakorlásában részt vevő személyek 268
A foglalkoztatható személyek köre 268
A kisiparos bejelentési kötelezettsége 269
Özvegyi jog 269
A kisipari tevékenység megszűnése 270

Gazdasági munkaközösség
Általános szabályok 272
A gazdasági munkaközösség létrehozása 272
A gazdasági munkaközösségek tevékenységi köre 274
A gazdasági munkaközösség gazdálkodása 274
A tagok anyagi felelőssége 275
Alkalmazott, bedolgozó, segítő családtag és szakmunkástanuló
alkalmazásának szabályai 276
Állami törvényességi felügyelet 276
Megszűnés 277
Érdekképviselet 277

Munkajogi ismeretek

A kisiparos mint munkáltató 278
Munkaviszony létesítése 278
Munkaszerződés 278
Munkakönyv 279
A munkakönyv kezelése 280
Bejegyzés az alkalmazott személyi igazolványába 281
A munkavégzés szabályai 281
Munkaidő, pihenőidő 281
Túlóra 282
Bérpótlék (munkabér-kiegészítés) 282
Szabadság 282
Jubileumi jutalom 283
Munkaruha-, védőeszköz-, védőital-juttatás 283
Fegyelmi vagy kártérítési eljárás 284
Levonás a munkabérböl 284
A munkaviszony megszűnésének módja 284
Katonai szolgálatra behívott alkalmazottak járandóságai 286

A kisiparos és a megrendelő kapcsolata

A megrendelés elvállalása 287
Zálogjog 288
A vásárlók könyve 288
Szakmai bizottsági eljárás 288


Társadalombiztosítás

Társadalombiztosítási járulék 289
KIOSZ értesítése a járulékfizetésről 291
Mentesülés a járulékfizetési kötelezettség alól 292

A KIOSZ

Szervezeti felépítés 294
Tagság 295
Hatósági feladatok 296

Általános jövedelemadó

A jövedelemadó fogalma 297
Adómentesség 297
Szociális mentesség kor és munkaképesség-csökkenés alapján 297
Adókőtelezettség 298
Adókötelezettség keletkezése 298
Adókötelezettség megszünése 298
Az adóköteles jövedelem 298
Az adó alapja 298
El nem számolható kiadások 301
Az adó mértéke 302
Progresszív kulcsok 302
Adókedvezmények 303
Az adó fizetése 303
Előleg és végleges adó 303
Átalány 303
Az adófizetés helye, ideje 304
Bevallásadási kötelezettség 304
Adóeltitkolás 305
Könyvvezetési kötelezettség 305
Pénztárkönyv 305
Állóeszköz-nyilvántartási könyv 306
Útnyilvántartási könyv 306
Számlázási kötelezettség 306
Leltározási kötelezettség 307
Alkalmazotti adó 307
Adóhatóságok 308
Adóközösségek 308
Fizetési értesítések 308
Jogorvoslatok 309
Fellebbezések 309
Felülvizsgálati kérelmek 309
Gazdasági munkaközösségek adózása 309


Az Ön véleménye

Vélemények a könyvről

  • 2016.12.04. 22:32

    Nagyon érdekes, hasznos szakkönyv. Mindenkinek ajánlom.