Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Sertéstenyésztés A sertéstenyésztés, sertéstartás világ- és nemzetgazdasági jelentősége

Sertéstenyésztés - Schandl József, Kertész Ferenc, Horn Artúr - Régikönyvek
Sertéstenyésztés - Régikönyvek Sertéstenyésztés - Régikönyvek Sertéstenyésztés - Régikönyvek Sertéstenyésztés - Régikönyvek Sertéstenyésztés - Régikönyvek
(0 vélemény)

A hazai gyakorlatiés tudományos életben ismert szakemberek segítségével összeállított könyv a magyarországi tapasztalatokra alapozva mind a kocatartás és malacnevelés, mind a sertéshizlalás témakörében összefoglalja a az elmúlt évtizedekben megjelent újabb kutatási eredmények ismeretanyagát.Könyvünk ezen tudnivalók gyakorlati alkalmazásához nyújt segítséget a gazdáknak, és az agrár-felsőoktatásban tanuló hallgatóknak egyaránt.

Kiadó:
Szaktudás Kiadó Ház Rt.
Kiadás éve:
2015
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Séd Nyomda Kft.
ISBN:
9786155224621
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
238 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.50cm, Magasság: 23.50cm
Kategória:
/ ' A•11.11WW ;111 Sti 56
s, L' DANIt1■11 56

I. '1 '(,1 jesit inény v izsgá la Ink, lenyészérl &becslés és szciukein I I' ■
létiben 59
(Dr. Nagy István, Dr. Kusza Szilvia)
4.1. A leljcsinnényizsgálat, tenyészértékbecslés célja 59
4.2. A teljesítményvizsgálatban érintett szervezetek, teljesítményvii.i1.11i
helyszínek 60
4.3. A teljesítményvizsgálat típusai 60
4.3.1. Teljesítményvizsgálat szülői teljesítmény alapján 60
4.3.2. Teljesítményvizsgálat saját teljesítmény alapján 60
4.3.2.1. Növendék sertések üzemi sajátteljesítmény vizsgálata (ÜSTV) 61
4.3.2.2. Szaporasági- és felnevelési teljesítmény vizsgálat (SZFTV) 61
4.3.2.3. Elismerés érdekében végzett szaporasági vizsgálat (SZV) 62
4.3.3. Teljesítményvizsgálat ivadékteljesítmény alapján 62
4.3.3.1. Hízékonyság és vágóérték-vizsgálat (HVT) 62
4.3.3.2. Hízékonysági és vágási végtermékteszt (HVV) 63
4.3.3.3. Üzemi ivadékteljesítmény-vizsgálat (ÜlTV) 64
4.4. Tenyészértékbecslés a hazai sertéstenyésztésben 64
4.4.1. BLUP módszer bevezetése a hazai sertéstenyésztésben 65
4.4.2. Alkalmazott szoftverek 66
4.4.3. A teljesítményvizsgálati modellek tulajdonságai (változói) 66
4.4.4. Genetikai és környezeti hatások (faktorok) a szaporasági és hízékony-
sági BLUP modellben 66
4.4.5. A BLUP szaporasági tenyészérték számítás adatbázisa 67
4.4.6. A BLUP eljárás szervezési feltételei 67
4.5. BLUP szaporasági index 68
4.6. BLUP hízékonysági index 68
4.7. A tenyészérték-megállapítási eljárás, a tenyészállatok minősítése 68
4.8. Szelekció (Tenyészkiválasztás) 69
4.9. Molekuláris genetikai módszerek alkalmazása a sertéstenyésztésben 70
4.9.1. Genetikai alapfogalmak 70
' 4.9.2.Polimorfizmusok a sertéstenyésztésben 74
4.9.3. Genomikai szelekció (GS) a sertéstenyésztésben 75

5. Tenyésztési módszerek a sertéstenyésztésben 78
(Nyíri András)
5. I . Fajtatiszta tenyésztés 79
5.1.1. Beltenyésztés, rokontenyésztés 79
5.1.2. Vérvonal tenyésztés 81
5.1.3. Vonaltenyésztés 81
5.1.4. Vérfrissítés 82
5.1.5. Szelekciós tenyésztés 83
5.1.6. Kombinációs tenyésztés 83
5.2. Keresztezés eljárások a sertésenyészésben 83
5.2.1. Nemesítő (tenyészállat-előállító) keresztezés


'
I
i.1
,,71,
.
8,1
).1
.)
1.,111.111,1,,,".11,›
I.1'
85
.'.1
5..).1,•I.
l
il
i,111;11,10;11111,,I,,l,".71,.7,-
86
11x,zowilkit
(•10;111110
87
5.2.2.1. kiizveilen has/06;11H előállító kerezteie%
87
5.2.2.2. Közvetett (kombiwinv
haszon-előállító keresztezés
88
5.2.2.3. Váltogató kereszteili eljárás
90
5.2.2.4. Rotációs keresztezés
91
5.2.3. Hibrid-előállító keresztezés
92
4. Tartástechnológia
94
(Novotniné Dr. Dankó Gabriella, Rozgonyi Géza)
6.1. A tenyészkoca süldők tartása
94
6.2. A tenyészkocák tartástechnológiája
96
6.2.1. Választott kocák tartása
96
6.2.2. Vemhesítő épület
97
6.2.3. Vemheskoca szállás
99
6.2.4. Fiaztató
I 0,1
6.3. Az újszülött és a szopós malacok gondozása
109
6.4. A malacok utónevelése, a választott malacok tartása
I
13
6.5. A hízósertések tartástechnológiája
11"/
6.6. A tenyészkansüldők és tenyészkanok tartása
120
6.7. Szellőzési rendszerek
7. A sertések takarmányozása
I 26
(Dr. Szabó Csaba)
7.1 . Növendék és hízósertések takarmányozása
7.2. Kocák takarmányozása
I.3l
7.2.1 Kocák kondíciópontozása
7.2.2 A koca takarmányozása a választás és a vemhesítés között
3.)
7.2.3 Takarmányozás a vemhesség korai szakaszában
7.2.4 A koca takarmányozása a vemhesség 29-90. napja között
I t t
7.2.5 A koca takarmányozása a vemhesség 90-110. napja között
13 t
7.2.6 A koca takarmányozása a fialás előtt
13 I
7.2.7 A koca takarmányozása a szoptatás alatt
7.2.8 Tenyészkocasüldők felnevelése
7.3. Malacok takarmányozása
7.3.1. A választás körüli események
I 35
7.3.2. A malacok takarmányozása a választás előtt és után
I36
7.3.3. Takarmánykomponensek a malactakarmányokban
13K
7.4. Tenyészkanok takarmányozása
I39
7.4.1. Kansüldők takarmányozása
130
7.4.2. Kifejlett kanok takarmányozása
1111
7.4.2.1. Energiaellátás
I .10
7.4.2.2, Eehéde- és aminosav-ellátás
I.10
7.4.2.3. Ásv,ínyi anyagok
I I I


7.5. Fontosabb lakarmánykiegészítők I.,I hil' 111 I 1 -,/'3'S1 11111'1'1,1/',1',11:11 1,,)
7.5.1. Táplálóanyag-kiegészítők 1.12 111 \x'111 It'11,■/11
7.5.2. Hozamfokozó takarmánykiegészítők . 1.11 loi, 1,n,
7.5.3. Egyéb takarmanykiegészítők 1 1(a 10. /. Kvetett koroktatin 11•1egségek I98
10.8. Fertőző betegsépel, 202
8. A sertés szaporodásbiológiája, a szaporításának technológiája 151
(Novotniné Dr. Dankó Gabriella) II. A nagyüzemi sertéstartás környezeti kérdései 206
8. L A koca nemi működésének élettani alapjai 151 (Dr. Juhász Csaba, Dr. Nagy Attila)
8.2. A kan nemi működésének élettani alapjai 156 11.1. Sertéshizlalás hatása a környezetre 206
8.3. A koca ivarzási tünetei, az ivarzásra ható környezeti ténye 161 11.2. Trágya- és hígtrágya-gazdálkodás, hígtrágyatárolás szabályai 209
8.4. Az ivarzók kiválogatása 162 11.3. Levegőtisztaság- és zajvédelem 214
8.5. A sertés mesterséges termékenyítése 163 11.4. Állat-egészségügyi és járványvédelmi vonatkozások 217
8.5.1. Spermavétel, ondóbírálat, a sperma eltarthatósága 163
8.5.2. Az ivarzó kocák inszeminálása 165 12. A sertéstenyésztés és -tartás hatósági, jogszabályi keretei 220
8.6. A visszaivarzás okai, a kocák selejtezése 167 (Dr. Metzger Szilvia)
12.1. A jogi szabályozás szintjei 220
9. A sertések viselkedése 169 12.2. A sertéstartás állatjóléti szabályai 222
(Benedek Zsuzsanna) 12.2.1 Alapvető előírások az állatvédelmi törvényben 222
9.1. A sertések érzékelése 169 12.2.2. A koca- és malactartásra vonatkozó speciális állatvédelmi előírások 225
9.1.1. Látás 170 12.3. A sertéstartással kapcsolatos egyéb jogszabályi előírások 23 I
9.1.2. Hallás 170 12.3.1. A sertések jelölése 231
9.1.3. Szaglás 170 12.3.2. Állatjóléti támogatás 232
9.1.4. Ízérzékelés 171 12.3.3. Állatbetegségek bejelentése 233
9.1.5. Tapintás (érintkezés) 171 12.4. A sertések szállítására vonatkozó előírások 233
9.2. A sertések egyedi viselkedésformái 171 12.4.1. A sertések szállításának uniós szabályai 234
9.2.1. Az egyedi viselkedés szakaszai, napi ritmus 171 12.4.2. A sertések szállításához szükséges dokumentáció 236
9.2.2. Mozgás, hely- és helyzetváltoztatás 173 12.4.3. Szállítmányozók, járművek 237
9.2.3. Egyedi területszükséglet és területhasználat 173
9.2.4. Táplálkozás 175
9.2.5. Ürítés 176
9.2.6. Komfortviselkedés 177
9.3. Sertések társas viselkedése 178
9.3.1. A sertések csoportalkotása természetes környezetben 178
9.3.2. Á társas viselkedés elemei 178
9.3.3. A sertések szaporodási viselkedése (ivarzás, párzás) 180
9.3.4. A kocák fialás körüli viselkedése 181
9.3.5. Szopós malacok viselkedésé 183
9.3.6. Választott malacok viselkedése 185
9.3.7. Játék 185
9.4. Abnormális viselkedésformák és welfare problémák 186

O. A sertéstartás főbb állat-egészségügyi kérdései, a tenyész- és hízóállományok
egészségügyi menedzsmentje 188
(Dr. Zomborszky Zoltán)
10.1. Az egészség fogalma 188
10.2. A betegség fogalma, formái 189
10.3. Baleset- és állatvédelem, fogyasztóvédelem 191


II

~tenyésztés, sertéstartás világ és nemzetgazdasági jelentősége 13
/ML re9p József, Dr. Balogh Péter)
A termelés nemzetközi és hazai kilátásai 13
tr.: A s`-réstenyésztés helyzete a világon és az Európai Unióban 15
se-.-T.éstenyésztés helyzete Magyarországon 18

sert6ek háziasítása, külleme, értékmérő tulajdonságai 24
sZkawilitainé Dr. Dankó Gabriella)
A senés eredete és háziasítása 24
serTések elnevezése ivar és kor szerin 24
A sertések küllemi sajátosságai, küllemi bírálata 25
A `rések reprodukciós értékmérő tulajdonságai 30
s.z.-.rtések hústermelési értékmérő tulajdonságai 33
Hízékonysági tulajdonságok 33
Vágóérték 34
A húsminőség értékmérői 36
A vágott sertés kereskedelmi típusai 41

A. Magyarországon használt fontosabb sertésfajták és hibridek jellemzői
e'rtékmérői 43
Nvíri András, Novotniné Dr. Dankó Gabriella)
Magyar nagyfehér hússertés 43
3_2 Magyar lapály 45
3 _ Duroc 46
-1._ Hampshire 47
Pietrain 48
A mangalicafajták 49
Sertéshibridek Magyarországon 50
3.7.1. Hazai hibridkonstrukciók 51
3.7.1.1. KA-HYB 51
3.7.1.2. HUNGAHIB 51
3.7.1.3. ISV PANNONHIBRID 52
3.7.2. Magyarországon napjainkban tenyésztésben lévő néhány külföldi
hibrid 53
3.7.2.1. TOPICS 53


Schandl József

1885 - 1973
Schandl József (Bakonybél, 1885. április 27. – Budapest, 1973. július 10.) okleveles mezőgazda, állatorvos, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja (levelező: 1953, rendes: 1960).

Schandl József  további könyvei

Kifordult hegyek - Kertész Ferenc - Régikönyvek
73%
1 510 Ft 408 Ft (73%)
Antikvár könyv
Lótenyésztés - Schandl József - Régikönyvek
43%
11 000 Ft 6 270 Ft (43%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...