Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Vadon

Vadon - Dobai Péter - Régikönyvek
Vadon - Régikönyvek Vadon - Régikönyvek
(0 vélemény)

1859-ben kitört a háború Itáliában: a franciák segítségével megindult a harc Ausztria ellen, az olasz egység megteremtéséért. S mivel e háború a Hansburg-birodalom ellen folyt alig egy évtizeddel Világos után, természetes, hogy újraélesztette a magyar függetlenségi reményeket is. Az emigráció vezetői újra egyesülnek. Kossuth, Klapka és Teleki irányításával megkezdik a Magyar Légió szervezését. A cél: Garbaldi segítségével eljutni a magyat határokig, s betörve az országba, csatlakozásra bírva az otthoni erőket, felszabadítani Magyarhont az osztrák elnyomás alól. Ennek érdekébe még a háború kitörése előtt néhány tucat mindenre elszánt önkéntest küldenek Magyarországra, hogy ott szabotázsakciókkal, hídfőállások kiépítésével készítsék elő a Légió érkezését. Ám a Légió sohasem jutott haza. III. Napóleon a solferinói diadal után váratlanul békét kötött Ferenc József császárral, cserbenhagyva ezzel az olasz s magyar szövetségeseit. A háború véget ért: függetlenségi reményeink ismét semmivé foszlottak. A hazaküldött gerillacsapat tagjai végleg magukra maradtak. Külső és belső támogatás nélkül, távol a harcterektől, városoktól, laktanyáktól nem tehettek mást: bevették magukat az áthatolhatatlan somogyi vadonba, s az utolsó töltényig küzdöttek a megsemmisítésükre küldött osztrák és magyar erőkkel. Róluk, a honvédekből lett szabotőrökről, s vezetőjükről, Batiszy Kristóf századosról szól ez a könyv: izgalmas hazajutásukról, bátor rajtaütéseikről, szenvedéseikről s dicsőséges halálukról. "Kalandregényt" tart tehát kezében az olvasó: olyant, amelyben a legmerészebb kalandra a szerző, Dobai Péter vállalkozott, aki nem csupán e romantikus kor nagyszerű férfiainak emlékét idézte fel, de remek könyvében feltámasztott egy már annyiszor elsiratott műfajt, a nagyregényt is.

Kiadó:
Magvető Könyvkiadó
Kiadás éve:
1982
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pécsi Szikra Nyomda
ISBN:
9632717570
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
599 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.70kg
Kategória:
I. Csóvák a hóhatáron
II. Extra Hungariam non est vita si est vita non est ita
III. Magyar epizód az Alpokban
IV. Terasz a Ligur-tengerre
V. A pont minden jelek őseleme és legbelső magva. ( )
VI. A königsbergi hidak problémája
VII. Amadea és Gréti
VIII. 'üljenek le, uraim
IX. Malomvitorlák
X. Cara Patria
XI. Ahogy lehet
XII. Sudarak a semminek

Dobai Péter

1944 -
Dobai Péter (Budapest, 1944. augusztus 12. –) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és József Attila-díjas (1976) magyar költő, író, forgatókönyvíró, dramaturg. A Mafilm dramaturgja és a Balázs Béla Stúdió filmrendezője. A Magyar Művészeti Akadémia tagja (1992).

Dobai Péter  további könyvei

Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1974
Antikvár könyv
1 100 Ft
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 500 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...