Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Zugliget I-II. kötet

Zugliget I-II. kötet - Jékely Zoltán - Régikönyvek
Zugliget I-II. kötet - Régikönyvek Zugliget I-II. kötet - Régikönyvek Zugliget I-II. kötet - Régikönyvek
(0 vélemény)

Részlet az I. kötetből: Aki látta volna az árnyékos erdei úton mendegélő emberpárt, meg mert volna esküdni rá, hogy szerelmesek. A magas, nyúlánk fiú jobbkarjával magához szorította a sudár leányt, aki táguló orrcimpájú arccal, sóhajtozva, bámészkodva s előrehulló bronz-haját hátra-hátra vetve ment mellette, lebbenőn, rugalmasan. Pedig csak testvérek voltak. Rikának volt köszönhető ez az álmélkodó májusi séta. Otthon, a Repkény-utcai házban lélek-remegtető családi veszekedés zajlott le, alig félórával ezelőtt, olyan, amilyen után szinte napokig marad fülledt a levegő, s az ember úgy érzi, csak tűzvész vethet véget ennek a tragédiának. A húszéves leány délután bejelentette apjának, hogy festőművész kollegájával színházba akar menni. A jegyek már a fiúnál vannak, ott fogja velük várni az előcsarnokban. Apját elöntötte az a véradag, mely ilyen alkalmakra szinte kiporciózva állott készen vénáiban. Bő indokolással tiltotta meg leányának az esti «kivonulást». Rika ellenvetés nélkül hallgatta végig körmondatos «prédikációját», aztán összeszorítottfcgú ábrázattal tűnt el szobájának homályában. Nemsokára zokogni kezdett; édesanyja utána osont, vigasztalta, ahogy csak tudta, békítette, csendesítette benne az apja ellen felgyülemlett bosszúvágyó elégedetlenséget; pedig ha szíve szerint cselekedett volna, arra biztatta volna leányát, lázadjon fel végre, törjön ki ebből a jégveremből, vállalja inkább húszéves fejével az apai pofont vagy a kitagadás fenyegetését, vagy akármit - mert sajnálta és megértette lelkéből lelkedzett leányát cinkostársa volt.

Kiadó:
Franklin - Társulat
Kiadás éve:
1940
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
1. kiadás
Nyomda:
Franklin-Társulat nyomdája
Kötés típusa:
félvászon
Terjedelem:
141+179 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:

Jékely Zoltán

1913 - 1982
Jékely Zoltán (Nagyenyed, 1913. április 24. – Budapest, 1982. március 20.) romániai magyar író, költő, műfordító, könyvtáros. 2000-ben a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagjává választotta.

Jékely Zoltán  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 360 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 360 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...