Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A nagy testamentum

A nagy testamentum - Francois Villon - Régikönyvek
A nagy testamentum - Régikönyvek A nagy testamentum - Régikönyvek A nagy testamentum - Régikönyvek A nagy testamentum - Régikönyvek
(0 vélemény)

Francois Villon, a középkor legnagyobb francia költője s talán az egész francia irodalom legigazibb lírikusa, 1431-ben született, Párisban. Ahogy később az akasztófa árnyékában egy négysoros versében a gyengébbek kedvéért magyarázóan írta, a "Pontoise meleltti Párisban". Egyik ősének Orace volt a keresztneve. Apja szegény eredet, anyja szintén. Családját tulajdonképpen Des Loges-nak vagy Montcorbier-nak hívták; a költő a Villon nevet a nevelőapjától, Guillaume Villon-tól vagy de Villon-tól kapta. Montcorbier egy kis falu volt Burgundiában; ma már nincs meg. A Villon név kiejtése vitás; valószinűbb, hogy a sillon, pavillon, stb. mintájára j hanggal Vijon-nak kell mondani. A költő nagyon korán elvesztette édesapját; anyja egyszerű és jóságos, írni-olvasni nem tudó, vallásos asszony, Clément Marot jegyzete szerint, 1461-ben még élt. A jóeszű, félárva gyermeket 1436 körül anyai nagybátyja, az említett Guillaume de Villon vette magához. Maistre Guillaume de Villon jószívű és jómódú ember volt, a párisi Saint-Benoit-le-Bestourné kollégium templom plébánosa, több ház tulajdonosa, jogtudós, aki egy ideig az egyetemen is tanított. A Piros kapu-nak nevezett házban lakott, a St. benoit-kolostorban, a Sorbonne-kollégium mellett. Villon később meghatottan beszél róla, "hagyakozásai" során a könyvtárát testálja rá. Ez a nemeslelkű pap, akiről a költő harmincéves korában azt mondja, hogy: ... több volt atyámnál, magiszter Guillaume de Villon, s szelidebb volt hozzám anyámnál s átsegített pólyáskorom óta annyi nehéz bajon..., ez a nagybácsi tanította az elemi ismeretekre a kis Francois Montcorbier-t, majd, mikor a fiú tizenkétéves lett, Villon néven beíratta az egyetemre, az úgynevezett szabad művészetek és tudományok fakultására. Francois Villon tizennyolc éves korában, 1449 márciusában, bakkalaureus, huszonegyéves korára pedig, 1452 májusa és augusztusa közt, maistre és arts, vagyis magiszter lett és megkapta a licentia docendi-t.

Fordítók:
Vas István
Kiadó:
Franklin Könyvkiadó
Kiadás éve:
1950
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Negyedik, átdolgozott kiadás
Nyomda:
Hungária Hírlapnyomda
Kötés típusa:
félvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
185 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
TARTALOM

Vas István: Villan 5
Villan: A Nagy, Testamentum 47
A Nagy Testamentum betétversei:
Ballada a hajdani hölgyekről 63
Ballada a hajdani urakról 65
Ballada ugyanerről a tárgyról 67
A .szép fegyverkovácsné panasza 71
A szép fegyverkovácsné balladája 75
Kettős ballada (a szerelemről) 80
Ballada, melyet Villon szerzett anyjának 92
Villon balladája barátnőjéhez 96
Rondó (Halál; én úrasszonyomat) 99
Ballada és könyörgés (Jehan Cotart mesterért) 111
Ballada, melyet Villon adott egy nemrég nősült
nemesembernek 118
Ballada (a rossz nyelvekről) 121
Ballada France Gontier ellen 124
Ballada a párisi nőkről 127
Ballada Villonról meg a Vastag Margotról 131
Villan szép leckéje az elveszett fiúknak 135
Jó tanítás balladája a rossz életűeknek 137
Dal (Ha visszatér a rab) 142
Sírf elirat 147
Rondó (Örök nyugalmat adj neki) 148
Ballada, amelyben Villon mindenkihez irgalomért
kiált 152
Befejező Ballada 154
Jegyzet 157

Francois Villon

Francois Villon  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 900 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...