Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Az ártatlanság kora

Az ártatlanság kora - Mesterházi Lajos - Régikönyvek
Az ártatlanság kora - Régikönyvek Az ártatlanság kora - Régikönyvek
(1 vélemény)

Mesterházi ​Lajos írja könyvéről: "Az ártatlanság korát közvetlenül A négylábú kutya után írtam. Logikailag kapcsolódik hozzá: A négylábú kutyában erkölcsi ítéleteink felületessége, a morális sémák, kényelmes előítéletek ellen szóltam, most mélyebbre próbáltam ásni: mi is hát az a jó, amely Goethe szerint a legsötétebb útvesztőben is eligazítást ad? Mi az a princípium, amely az ember minőségét és egyben az élet minőségét is meghatározza? Ennek megválaszolását nemcsak A négylábú kutya írása közben fölmerült problémáim tették szükségessé, de külön aktualitást jelentett a 60-as évek elején megindult sajátságos társadalmi változás. Rózsa Szilárd ma már nyilván nem az Opeljával, hanem a Mercedesével vagy Volvójával parádézna, és feltehetően nem az Akadémia üdülőjében, hanem saját svéd tervezésű villájában látná vendégül társaságát, a Balaton partján. A jelenség azonban nem efféle fokozatokon mérhető, lényege megvolt már a jelentkezése pillanatában: az, amit néhány cikkemben a szocializmus felszínén mutatkozó »piti fogyasztói szemléletnek« neveztem. Személyes élmények sora ihlette magát a történetet, ezt a különös utat a tisztítótűzön át. Némelyek akkoriban a kulcsot keresték hozzá, tudok róla, még annak is utánanyomoztak, mikor nyaraltam valamelyik akadémiai üdülőben. Mondanom sem kell: szó sincs itt kulcsregényről, nem is tudom, van-e az Akadémiának üdülője a Balatonon. Azt viszont, hogy a szereplőket fölismerni vélik, természetesnek tartom: realista vagyok. (Jobb volna persze, ha az olvasók néha magukra is és nemcsak egymásra ismernének.) Az ártatlanság korával kapcsolatban, kivált a színpadi változat után, egyesek Ibsen Nóráját emlegették, ami nagyon megtisztelő, de ismét csak téves analógia. Ibsennél lényeges az, hogy Nóra nő, abban az időben a mondanivalónak ez fontos része volt. Nálam elhanyagolható véletlen. Függetlenül bizonyos életrajzi egyezésektől, ezt a nőfigurát sokkal nagyobb mértékben mintáztam valójában magamról, mint A négylábú kutya író-főszereplőjét."

Illusztrátorok:
Kass János
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1967
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második kiadás
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon
Terjedelem:
337 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:

Mesterházi Lajos

1916 - 1979
Mesterházi Lajos (eredeti neve: Hoffstaedter Lajos) (Kispest, 1916. március 3. – Budapest, 1979. április 4.) magyar író.

Mesterházi Lajos  további könyvei

akár 50%
Hűségpont:
 
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 550 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2022. 10. 26. 7:14

    Ilona a regény főhőse, tíz éve irigyelt , boldog asszony,a neves tudós és akadémikus, Rózsa felesége.Szep,okos magabiztos asszony s hűséges.Hogyan történhet meg mégis,hogy egy balatoni parti nyár , néhány futó találkozás elszediti, örvénylő szerelembe sodorja..?Hisz a harmadik fél,a szerető,a motel zenekarának dobosa,mindenki szemében kevesebb,jelentektelenebb ember,mint a férj, mégis komoly ellenfélnek ígérkezik...Mi a magyarázat?A tétlenség unalma,a nyár heve, félelem az oregedestol,a hormonok megbolondulasa....Nem az ok komolyabb,a teljesség hiánya!A teljes értékű emberi életű,amelyre valaha Ilonka valaha az Ártatlanság kora óta annyi hittel készült.Most amikor megérti végre, hogy tíz éve látszat házasságban élt.Gyorsan kikuzdi magának az igazi boldogságot!