Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szőlő és bor

Szőlő és bor - Prohászka Ferenc - Régikönyvek
(0 vélemény)
Illusztrátorok:
Szügyi Edit
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1977
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Tizenegyedik, átdolgozott kiadás
Nyomda:
Dabasi Nyomda
ISBN:
9632302494
Kötés típusa:
fűzött egészvászon
Terjedelem:
353
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.50cm
Kategória:
Előszó 5
A szőlőtőke részei 9
A gyökérzet 9
Felépítése, működése és fejlődése 10
A törzs és a hajtásrendszer 10
Fás részek 10
Hajtás és oldalszervei 13
A szőlőtermesztés környezeti feltételei 19
A hőmérsékleti viszonyok 19
A domborzat és a terület fekvése 20
A talaj 20
A termőréteg vastagsága 20
Termékenysége 21
Vízellátottsága 21
Fizikai szerkezete 21
A szőlő szaporításának módjai 23
A szaporítóanyag előállítása 23
Európai (hazai) vessző 24
Alanyvessző 26
Gyökeres európai és alanyvessző előállítása iskolázással 26
Fás oltványok készítése és gyökereztetése 31
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig 36
Vermelés szabadban 37
Vermelés fedett helyen 37
A szőlő telepítése 39
A telepítés előkészítése 39
Területkiválasztás 40
Művelési és ültetési formák meghatározása 42
Szőlőfajta kiválasztása 44
Szaporítóanyag megválasztása 46
A talaj előkészítése telepítésre 46
Talaj gyomtalanítása 48
Talajfáradtság megszüntetése 48
Talaj alap- vagy indítótrágyázása 48
Talaj mélyforgatása 49
A telepítés végrehajtása 50
Ültetés mélysége 51
Sorok és tőkehelyek kijelölése 51
Szaporítóanyag előkészítése telepítésre 51
Ültetés módjai 53
A szőlő támberendezése 56
Karótámasz 57
Huzalos támasz 57
Új telepítésű szőlők gondozása 59
Első év munkái 59
Második év munkái 61
A termő szőlő munkái 62
A metszés 62
Rügyek, csapok elnevezése és szerepe 63
Rügyek termékenysége 66
Fiatal tőke alakító metszése 67
Alacsony művelés 68
Középmagas szintű művelés 73
Magas művelés 78
Termő szőlő metszésmódjai és metszése 81
Metszésmód megválasztásának irányelvei 88
Metszés ideje 89
A termés megtervezése metszéskor 90
A metszés gyakorlati munkája 90
Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése 93
Metszés járulékos munkái 94
Az elpusztult tőkék pótlása 97
Tőkepótló bujtás 98
Döntés 100
Zöldoltás 102
A talajmunkák 107
Szőlőfedés (takarás) 107
Nyitás 108
Kapálás 109
Vegyszeres gyomirtás 110
A hajtásválogatás 111
A kötözés 111
A hónaljazás 113
A csonkázás (tetejezés) 113
A trágyázás és tápanyagvisszapótlás 115
Trágyázás célja és jelentősége 115
A tápanyagok szerepe és hatása 115
Szerves trágyák 117
Műtrágyák 120
A trágyázás alapelvei 120
A hagyományos trágyázás irányelvei 128
A trágyázás módja és ideje 129
Levéltrágyázás 131
A szőlő növényvédelme 133
Gombás betegségek 133
Peronoszpóra 133
Lisztharmat 140
Szőlőorbánc 141
Fakórothadás 141
Szürkerothadás 142
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek 143
Rovarkártevők 144
Szőlőgyökértetű (filoxéra) 144
Szőlőmoly 144
Szőlőilonca 145
Kendermagbogár 146
Cserebogárpajor 146
Darazsak 147
Ritkábban károsító rovarok 148
Élettani elváltozások 149
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) 149
A szőlőfürt kocsánybénulása 150
Időjárás okozta elváltozások 150
Tavaszi fagykár 150
Napperzselés 152
Jégverés 152
Kipállás 152
Permetezési menetrend 152
A védekezőszerek ismertetése 154
Gombaölő szerek 156
Gombaölő porozószerek 156
Rovarölő szerek 157
A permetezőszerek keverhetősége 158
Permetező- és porozógépek 158
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra 160
Az átállítás indokai és előnyei 160
A szőlősorok szélesítése 161
Átállítás korszerűbb művelésmódokra 161
A tőkeátoltás módszerei 163
Zöldre fásoltás 163
Oltás gyökérnyakba 165
Oltás gyökértörzsbe 167
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei 169
Leromlás okának kivizsgálása 169
Tőkék felerősítése trágyázással 170
Tőkefej rendbehozása 171
Harmatgyökerek és nyakvesszők eltávolítása 173
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből 175
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése 176
A szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek 176
Házikerti lugasművelés 182
A lugas helyének kijelölése 183
A fajta kiválasztása 185
Az ültetés 188
A lugas támaszberendezései 190
Alkalmazkodó formák 190
Díszítő formák 193
Házikerti formák 193
A támaszberendezések anyaga 197
Lugasformák és alakító metszésük 198
Füzérlugasok 199
Kordonlugasok 200
Szárnyas lugasok 204
Kombinációs tetőlugasok 206
A lugasformák kinevelésének általános szabályai 209
A termőlugas metszése 211
A lugas hajtásainak kezelése 213
Hajtásválogatás 213
Kötözés 215
Hónaljazás 216
Hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés) 217
A lugas növényvédelme 217
A termést szabályozó eljárások 218
Termőhajtások csúcsának lecsípése 218
Mesterséges pótbeporzás 218
Fürt- és bogyóritkítás 219
Gyűrűzés 220
Levelek ritkítása 220
Vegyszeres kezelés 221
A trágyázás és az öntözés 221
A lugastőkék téli fagyvédelme 223
A szüreti idő meghosszabbítása 224
A szőlő téli eltartása 225
A szőlőfajták ismertetése 229
Minőségi fehérborszőlő-fajták 232
Bouvier 232
Ottonel muskotály (Muscat ottonel) 232
Rizlingszilváni 233
Leányka 233
Piros tramini 233
Zöld veltelini 233
Olasz rizling 234
Furmint 234
Hárslevelű 235
Fehér tömegborszőlő-fajták 235
Ezerjó 235
Piros szlankamenka 236
Pozsonyi fehér 236
Fehér izsáki (Izsáki sárfehér) 236
Kövidinka 237
Vörösborszőlő-fajták 237
Oportó 237
Kékfrankos 238
Kadarka 238
Csemegeszőlő-fajták 238
Csabagyöngye 239
Favorit 239
Irsai Olivér 239
Szőlőskertek királynője muskotály 240
Pannónia kincse 241
Gloria Hungariae 241
Saszla-félék 241
Attila 242
Afuz Ali 243
Labruska ízű direkttermő- (ellenálló) fajták 243
Piros delaware 244
Fehér delaware 244
Noah 244
Izabella 244
Othello 244
Mellékízmentes ellenálló fajták 245
Seibel 5279 (Feri szőlő), Seibel 5409 (Iber francia) 245
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták 245
Fehérborszőlő-fajták 245
Ezerfürtű 245
Jubileum 75 246
Zenit 246
Vörösborszőlő-fajta 246
Magyar frankos 246
Festőborszőlő-fajták 246
Bíborkadarka 246
Kurucvér 247
Kármin 247
Peronoszpórával szemben részben ellenálló fajták 247
Zalagyöngye 247
Kunbarát 248
Kunleány 248
Alanyfajták 248
Kevésbé elterjedt szőlőfajták ismertetése 249
A BOR
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók 263
A pince 263
Borkezelési eszközök 263
A boroshordók 264
Üres hordók gondozása 265
Új hordó előkészítése 266
Vörösboros hordók színtelenítése 267
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala 267
Az üvegballonok 268
A műanyagedények 268
A szüret és a szőlő feldolgozása 270
A szőlő érése és a szüret ideje 270
A szőlőfürt és részei 271
A feldolgozás előkészületei 272
A szőlő zúzása és sajtolása 272
A fehér bor készítése 272
Must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt 272
Must erjesztése 274
A vörös és a sillerbor készítése 277
A must cukortartalmának mérése (fokolása) 279
Az új borok édességének megtartása 280
A must tartósítása 280
A töményített (sűrített) must készítése 281
A must javítása 281
A csemegeborok, az ürmös borok és habzóborok házi készítése 281
Borecet készítése 284
A szőlőtörköly felhasználása 284
A bor kezelése 286
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése 286
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük 287
Az alkoholtartalom meghatározása 288
Az egyszerű borkezelés műveletei 290
Töltögetés 291
Fejtés 292
Kénezés 295
A borok házasítása 297
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása 298
Savcsökkentés (savtompítás) 298
Savpótlás 299
Újraerjesztés 299
Íz- és illathibák javítása aktív szénnel 300
Színtelenítés 300
Színjavítás 300
A derítés 301
Zselatin-csersav derítés 301
A szűrés 303
Borbetegségek 305
Virágosodás 305
Ecetesedés 305
Tejsavas (mannitos) erjedés 306
Barnatörés 306
Nyúlósodás 307
Záptojásszag 308
Borhibák 308
Penészíz és dohosság 308
Feketetörés 308
Egyéb borhibák 308
Hasznos tudnivalók
A bor az ember életében 313
Hogyan tálaljuk a bort? 314
Magyarország szőlőterülete és - termése 1975-ben 315
Területszámítás 316
Szaporítóanyag- és karószükséglet 1 kh-ra 317
100 négyszögölenként (360 m2) iskolázható szőlővessző mennyisége 317
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben 318
Borszőlőfajták érési ideje 319
Csemegeszőlő fajták érési ideje 321
Borospince levegőjének páratartalma 322
A huzal hossza és súlya 322
Különböző minőségű rönkök súlya 322
Adatok hasított karó készítéséhez 323
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben 323
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez 324
Permetlészükséglet hektáronként 324
100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége 325
A must alkotórészei 325
A must fajsúlya és az erjedési vesztesége 326
A bor alkotórészei 326
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra 326
Egyéb adatok még a borról 327
Borseprő-seprőnyeredék 327
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége 328
Szőlőtörköly alkotórészeinek aránya 328
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége 328
Hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete 329
Kénezés 329
Üres hordók kénezése 329
Boroshordók fontosabb adatai 330
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel 331
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel 331
Gyors hordómérő táblázat 332
A szőlőtermesztők munkanaptára 333
Január-február 333
Március 334
Április 334
Május 335
Június 336
Július 337
Augusztus 337
Szeptember 338
Október 339
November 339
December 340
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok 341
Továbbképzéshez ajánlott irodalom 343
Szőlő 343
Bor 343

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft 720 Ft
30%
Hűségpont:
 
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...