Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Ízesen, gyorsan, korszerűen

Ízesen, gyorsan, korszerűen - Turós Emil - Régikönyvek
(0 vélemény)

A ​háztartás vezetése mindig nagy munka volt, de különösen sok nehézséget jelent napjainkban a dolgozó nőknek. Könnyítsük meg a háziasszonyok munkáját. Mind több és több asszony kényszerül arra, hogy a család étkezését minél egyszerűbb módon, a lehető legrövidebb időn belül oldja meg. A feladat nem könnyű, meg kell gyorsítani a sütés-főzést, de meg kell őrizni ételeink ízét és tápértékét, valamint az étkezési kultúrát is. Valamikor a sütés-főzés a jó háziasszonytól megkövetelte a jó gazdasszonyi képességet, a takarékosságot és a főzés iránti készséget. Ma ezekhez újabb igények sorakoznak: a gyors elkészítés módszereinek elsajátítása, alaposabb áruismeret (azért, hogy meg tudjuk különböztetni a gyors elkészítésre alkalmas élelmiszereket a hosszabb időt igénylőektől) és megfelelő táplálkozás-élettani alapismeretek. Ezek birtokában tudunk eredményesen megfelelni a követelményeknek. Könyvem megírásánál arra törekedtem, hogy meggyorsítsam a sütés-főzés időt rabló munkáját, és ezáltal segítsem a nők sokat emlegetett második műszakját. Másik feladatomnak a korszerű főzés népszerűsítését tekintettem. Ezért talál a figyelme olvasó receptjeimben már kevesebb sertészsírt, helyette néhol vajat másutt olajat vagy majonézt. Ezért bőségesebb a saláták és főzelékek, valamint a gyümölcskészítmények fejezete is. Elvem volt: bőségesen a tojást, tejet, tejtermékeket, sajtokat, bőven a főzelékeket, zöldséget és gyümölcsféléket és kissé mérsékeltebben a zsiradék- és lisztneműeket. A receptek nyersanyagmennyisége 4 személyre szól.

Illusztrátorok:
Gábor Éva
Borító tervezők:
Gábor Éva
Kiadó:
Minerva
Kiadás éve:
1966
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Szikra Lapnyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
391 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
Bevezető 3
Az ételkészítés meggyorsításának módszerei 6
Néhány jótanács a sütés-főzés meggyorsítására 6
Eszközök és gépek 9
Segítőtársunk a hűtőszekrény 12
A Kukta fazék 13
Egyéb eszközök az ételkészítés meggyorsítására 14
Gyorsan készíthető ételek 16
Levesek 16
A gyors levesekről 16
Néhány jó tanács a levesekre vonatkozólag 17
Mártások 26
A gyors mártásészítésről 26
Főzelékek, köretek 32
A gyors főzelékkészítésről 32
A salátákról 41
Tojásételek 49
A tojásételekről általában 49
Rántották 50
Omlettek 53
Habart tojások 62
Tálon sült tojások 63
Egyéb tojásételek 70
Rizses ételek és makarónifélék 75
A rizses ételekről általában 75
A makaróniról és az egyéb szárított tésztákról általában 84
A gyors hidegkonyha 90
Hideg mártások 91
Hideg sültek és egyéb húsfélék 92
Hideg halfélék 96
Összetett saláták 99
Egyéb gyorsan készíthető saláták 109
Egyéb hideg ételek 111
Sajtfélék 114
Gyors szendvicskészítés 116
Halételek 120
A halételekről általában 120
Süllőből készíthető halételek 121
Pontyból készült halételek 127
Húsok 131
Sertéshúsételek 131
Főtt sonkából, füstölt húsfélékből és felvágottakból készült ételek 146
Virslivel készíthető ételek 148
Páros debreceni vagy füstölt kolbász 150
Marhahúsételek 154
Hátszínszeletekről és rostélyosokról 163
Borjúhúsételek 167
Bárány- és ürühúsból készíthető gyors ételek 169
Belsőségekből készíthető gyors ételek 170
Vadak húsából készíthető gyors ételek 174
Gyors tészták 181
A szárított gyári tésztákról általában 181
A félkész piskótatorták 186
Édes mártások 192
Réteslapból készíthető rétesek 194
Egyéb félkész tészták 195
Néhány házilag készíthető gyors tészta 197
Gyümölcskészítmények 203
Gyümölcssaláták 203
Egyéb gümölcskészítmények 204
Hideg krémek 209
Gyors házi parfékészítés 225
Üdítő italok 227
Gyümölcslevek 227
Egyéb hűsítő italok 229
Félkész ételek elkészítése 234
Hasznos tanácsok a félkész ételek gyors elkészítéséhez 234
Az alumínium fóliás csomagolású félkész ételek készítéséről 249
Konzervek felhasználása és feljavítása 251
Hasznos tanácsok az ételkonzervek gyors elkészítésére 25
Gyorsfagyaszott (mirelit) készítmények gyors elkészítése 262
Néhány jó tanács a mirelit készítmények felhasználásához 282
Idény szerinti gyors menük összeállítása és elkészítése 290
Étrendminták évszakonként összeállítva 290
Nyári menük 292
Őszi menük 293
Téli menük 294
Tavaszi menük 295
Nyári menük elkészítésének részletezése 296
Őszi menük elkészítésének részletezése 309
Téli menük elkészítésének részletezése 322
Tavaszi menük elkészítésének részletezése 335
Gyors egytálételek és reggeliminták 347
Egytálételek 347
Néhány változatos reggeliösszeállítás 364
Meleg szendvicsek és hideg-meleg gyorsfalatok 366
Meleg szendvicsek 366
Hideg-meleg gyorsfalatok 373
Betűsoros tárgymutató 382

Turós Emil

1906 - 1991
Turós Emil (Budapest, 1906. február 4. — Budapest, 1991. december 22.) mesterszakács, szakíró.

Turós Emil  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...