Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szőlő és bor

Szőlő és bor - Prohászka Ferenc - Régikönyvek
(0 vélemény)
Illusztrátorok:
Szügyi Edit
Borító tervezők:
Kovács László
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1982
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Tizenharmadik, javított kiadás
Nyomda:
Dabasi Nyomda
ISBN:
9632313720
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
354
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.20cm, Magasság: 19.70cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
TARTALOM
Előszó 5
A szőlő
A szőlőtőke részei 9
A gyökérzet 9
A törzs és a hajtásrendszer 10
A szőlő táplálkozása és életműködése 17
A szőlőtermesztés környezeti feltételei 19
A hőmérsékleti viszonyok 19
A domborzat és a terület fekvése 20
A talaj 20
A szőlő szaporításának módjai 23
A szaporítóanyag előállítása 23
A szőlő telepítése 39
A telepítés előkészítése 39
A talaj előkészítése telepítésre 46
A telepítés végrehajtása 50
A szőlő támberendezése 56
Új telepítésű szőlők gondozása 59
A termő szőlő munkái 62
A metszés 62
Az elpusztult tőkék pótlása 97
A talajmunkák 107
A hajtásválogatás 111
A kötözés 111
A hónaljazás 113
A csonkázás (tetejezés) 113
A trágyázás és tápanyag-visszapótlás 115
A szőlő növényvédelme 133
Gombás betegségek 133
Rovar kártevők 144
Élettani elváltozások 149
Időjárás okozta elváltozások 150
Permetezési menetrend 152
A védekezőszerek ismertetése 154
Permetező- és porozógépek 158
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra 160
Az átállítás indokai és előnyei 160
A szőlősorok szélesítése 161
Átállítás korszerűbb művelésmódokra 161
A tőkeoltás módszerei 163
Zöldre fásoltás 163
Oltás gyökérnyakba 165
Oltás gyökértörzsbe 167
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei 169
Leromlás okának kivizsgálása 169
Tőkék felerősítése trágyázással 170
Tőkefej rendbehozása 171
Harmatgyökerek és nyakvesszők eltávolítása 173
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből 175
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése 176
Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek 176
Házikerti lugasművelés 182
A lugas helyének kijelölése 183
A fajta kiválasztása 185
Az ültetés 188
A lugas támaszberendezései 190
A támaszberendezések anyaga 197
Lugasformák és alakító metszésük 198
A lugasformák kinevelésének általános szabályai 209
A termő lugas metszése 211
A lugas hajtásainak kezelése 213
A lugas növényvédelme 217
A termést szabályozó eljárások 218
A trágyázás és az öntözés 221
A lugastőkék téli fagyvédelme 223
A szüreti idő meghosszabbítása 224
A szőlő téli eltartása 225
A szőlőfajták ismertetése 229
Minőségi fehérborszőlő-fajták 232
Fehér tömegborszőlő-fajták 235
Vörösborszőlők-fajták 237
Csemegeszőlők-fajták 238
Labruska ízű direkt termő (ellenálló) fajták 243
Mellékízmentes ellenálló fajták 245
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták 245
Fehérborszőlő-fajták 245
Vörösborszőlő-fajta 246
Festőborszőlő-fajták 246
Peronoszpórával szemben részben ellenálló fajták 247
Alanyfajták 248
Kevésbé elterjedt szőlőfajták ismertetése 249
A bor
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók 263
A pince 263
A boroshordók 264
Az üvegballonok 268
A műanyag edények 268
A szüret és a szőlő feldolgozása 270
A szőlő érése és a szüret ideje 270
A szőlőfürt és részei 271
A feldolgozás előkészületei 272
A szőlő zúzása és sajtolása 272
A fehér bor készítése 272
A vörös és a sillerbor készítése 277
A must cukortartalmának mérése (fokolás) 279
Az új borok édességének megtartása 280
A must tartósítása 280
A töményített (sűrített) must készítése 281
A must javítása 281
A csemegeborok, az ürmös borok és a habzóborok házi készítése 281
Borecet készítése 284
A szőlőtörköly felhasználása 284
A bor kezelése 286
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése 286
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük 287
Az alkoholtartalom meghatározása 288
Az egyszerű borkezelés műveletei 290
A borok házasítása 297
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása 298
A derítés 301
A szűrés 303
Borbetegségek 305
Borhibák 308
Hasznos tudnivalók
A bor az ember életében 313
Hogyan "tálaljuk" a bort? 314
Magyarország szőlőterülete és -termése 1979-ben 315
Területszámítás 316
Szaporítóanyag- és karószükséglet-számítás 317
100 négyzetméterenként iskolázható szőlővessző mennyisége 317
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben 318
Borszőlőfajták érési ideje 319
Csemegeszőlő-fajták érési ideje 321
Borospince levegőjének páratartalma 322
A huzal hossza és súlya 322
Különböző minőségű rönkök súlya 322
Adatok hasított karó készítéséhez 323
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben 323
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztésben 324
Permetlészükséglet hektáronként 324
100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége 325
A must alkotórészei 325
A must fajsúlya és az erjedési vesztesége 326
A bor alkotórészei 326
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra 326
Egyéb adatok még a borról 327
Borseprő - seprőnyeredék 327
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége 328
Szőlőtörköly alkotórészeinek aránya 328
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége 328
Hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete 329
Kénezés 329
Üres hordók kénezése 329
A must és a bor kénezési táblázata 330
Boroshordók fontosabb adatai 330
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel 331
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel 331
Gyors hordómérő-táblázat 332
A szőlőtermesztő munkanaptára 333
Január-február 333
Március 334
Április 334
Május 335
Június 336
Július 337
Augusztus 337
Szeptember 338
Október 339
November 339
December 340
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok 341
Továbbképzéshez ajánlott irodalom 343
Szőlő 343
Bor 343

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...